Hedvig Pauligs sköna men svala Sibelius

För den som kräver absolut genuint uttal är det lätt att välja Hedvig Pauligs och Folke Gräsbecks Sibeliustolkningar framför många andras.

Den språkliga säkerheten ger Hedvig Paulig frihet i uttrycket. Men mera dramatik och värme hade inte skadat.

Vokalmusik

Nordic Love
Hedvig Paulig, sopran, Folke Gräsbeck, piano. (Sibelius One)
Denna skiva med ett urval sånger av Sibelius kom till som en följd av Hedvig Pauligs och Folke Gräsbecks framgångsrika konsertturné i Israel 2015. Konserten radierades där men hemkomna från resan valde de att göra nya studioinspelningar. Skivan bibehöll turnénamnet Nordic Love.
Varje nyutgiven skiva med sånger av Sibelius utsätts automatiskt för hård jämförelse med tidigare tolkningar. För den som kräver absolut genuint uttal är det lätt att välja Hedvig Paulig och Folke Gräsbeck framför många legendariska inhemska sångare.
Den språkliga säkerheten ger Paulig och Gräsbeck en välkommen frihet i uttrycket. De är även musikaliskt oerhört säkra och ofta låter fraseringarna direkt symbiotiska. Tekniskt svåra sånger som Jubal och Norden klarar de galant. Och de sex sångerna om blommor opus 88 är både skönt och nätt nyanserade.
De stora örhängena Demanten på marssnön, Den första kyssen och Var det en dröm får tolkningar där det är lätt att njuta av skön sopranklang och läckert fraserad pianostämma. Men i jämförelse med Karita Mattila låter till exempel Flickan kom en aning odramatisk. Det är ju en veritabel miniopera som gärna kan tolkas med starkare utspel. Vissa andra sånger görs också mycket svalare än exempelvis Monica Groop och Anne Sofie von Otter. I de finska sångerna Illalle och Kaiutar klingar Gräsbecks piano speciellt skönt men här förlorar Paulig sitt språkliga försprång.
Skivan ges ut av Sibeliusstiftelsen Sibelius One och försvarar nog sin plats vid sidan av vissa mera namnkunniga inspelningar. Rubriken må nu vara nordisk kärlek men om det är någonting jag saknar på denna i och för sig nog så välsjungna skiva så är det inlevelse och mera värme i röstklangen.
ANDRA LÄSER