Suomi Ensin planerar demonstration mot Helsinki Pride-paraden

Den nationalistiska folkrörelsen Suomi Ensin (Finland först) vill ordna en motdemonstration mot Helsinki Pride-paraden.

Suomi Ensin-rörelsen gillar inte Pride-paradens budskap.
Laura Oksanen
15.06.2017 06:16 UPPDATERAD 15.06.2017 16:27
En av rörelsens ledare, Marco de Wit, har under de senaste två dagarna uppmanat folk att delta på en motdemonstration mot Helsinki Pride-paraden. Två olika evenemang för motdemonstrationen har skapats på Facebook, men senare tagits bort av Facebooks moderatorer.
Facebooks censurering av gruppens evenemang har lett till att de Wit uppmanat gruppens medlemmar att i stället gå med i Vk, en rysk motsvarighet till Facebook. Vk:s policy tillåter enligt de Wit större friheter att sprida Suomi Ensin-gruppens evenemang och material.
de Wit skriver att han med demonstrationen vill motarbeta samhällets "homofiering och transifiering" och i stället värna om traditionella familjevärderingar.
Enligt kommissarie Johanna Sinivuori från Helsingfors polisinrättning är polisen medveten om att en demonstration möjligtvis ordnas, även om polisen ännu inte fått en officiell anmälan om saken. Ifall en anmälan fås in tar man det i beaktande på sedvanligt vis i säkerhetsåtgärderna inför paraden.
I övrigt finns det just nu inga konkreta hotbilder mot Prideparaden enligt Sinivuori, utan paradens säkerhetsåtgärder är samma som för övriga liknande evenemang.
Helsinki Pride-veckan inleds nästa måndag och paraden går av stapeln den första juli. Temat för årets Helsinki Pride är "frihet och ansvar".
Juni månad är Pride-månad och ordnas för att fira sexuell mångfald och jämställdhet. Bland annat Facebook har uppmärksammat saken genom att lansera en regnbåge–emoji med vilken man kan reagera på olika fenomen på sidan.
Det ordnas dock Pride-parader runtom om i Svenskfinland under hela året. Bland annat Raseborg, Hangö, Sibbo, Nykarleby, Åbo och Åland ordnar egen Pride-festival eller parad i år.

ANDRA LÄSER