Covid-19-fall i Alingsås – Helander tvingades tacka nej till landslagsspel

Handbollslandslaget tvingas klara sig utan lagets bästa sjumetersskytt i EM-kvalet då Benjamin Helander tvingats lämna återbud till veckans läger.

Benjamin Helander tvingas stå över EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Danmark.
01.11.2020 13:12 UPPDATERAD 01.11.2020 13:13
Sedan tidigare stod det klart att det finländska landslaget tvingas klara sig utan lagets bästa spelare Nico Rönnberg i EM-kvalet. Rönnberg lider av en seg magmuskelskada som hållit honom ur spel så gott som hela hösten.
Nu är det också klart att Ola Lindgrens lag måste klara sig utan Benjamin Helander i EM-kvalmatcherna mot Nordmakedonien och Danmark. Finland inleder kvalet med bortamatch på onsdag och möter sedan OS- och VM-mästaren Danmark på hemmaplan på lördag.
– Tyvärr har Helander tvingats lämna återbud till landslaget den här gången på grund av sjukdom. Det är synd eftersom han har en mycket stark säsong bakom sig i Alingsås, säger Lindgren.
Helander har imponerat stort i svenska ligan. Han ligger på 16:e plats i skytteligan med 43 mål på åtta matcher. Än mer imponerande är Helanders prickfria skyttet från sjumeterslinjen. Han har nätat 25 gånger på lika många försök från straffkastlinjen.
På torsdagen meddelade Alingsås HK att man har konstaterat covid-19-fall i sin trupp.
– Det är klart det är synd att Helander inte är med i landslaget men vi har Teemu Tamminen med stor rutin och erfarenhet av internationella matcher som spelar på samma position, säger Lindgren.
– Nico Rönnbergs skada är ett större avbräck för oss. Han är en spelare som individuellt kan göra lätta mål och lösa situationer.
Då Helander inte kan delta i EM-kvalet får BK-kantspelaren Linus Lindberg i stället chansen. Lindberg har en mycket stark höst bakom sig i FM-ligan där han tagit en stor roll då Karislaget saknat en del nyckelspelare på grund av skada och värnplikt.
Lindberg gjorde landslagsdebut i Ola Lindgrens första match som landslagstränare då Finland förlorade mot Japan med 26–28. Lindberg gjorde ett mål i sin hittills enda landskamp.
Förutom Rönnberg och Helander saknas också BK:s linjespelare Robin Sjöman som är skadad.

ANDRA LÄSER