Svenska Yles Sebastian Backman åker till Qatar för fotbolls-VM

Sebastian Backman är Svenskfinlands röst i fotbolls-VM. Svenska Yles reporter reser till Qatar för att bevaka det vi inte ser i Fifas regisserade tv-sändningar. – Det är viktigt att vara på plats och kritiskt granska mästerskapet, säger han.

Sebastian Backman i Böle inför avfärden till fotbolls-VM i Qatar.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
13.11.2022 19:00
– Jag känner en personlig journalistisk iver över att få åka till Qatar. Jag tycker om att kliva ut ur min bekvämlighetszon och tycker det är viktigt att media finns på plats och granskar mästerskapet och samhället för att vidga uppfattningen och kunskapen för våra tittare, säger Svenska Yles journalist Sebastian Backman.
Han är en av bara två Yle-journalister som reser till Qatar för att bevaka fotbolls-VM. Backman kommer inte att göra traditionell sportjournalistik från den omtvistade och ifrågasatta turneringen utan han kommer att koncentrera sig på vad som sker utanför fotbollsplanen. Medan Yle Urheilu undantagsvis inte skickar några sportjournalister till VM utan bara en utrikesredaktör är Svenska Yles undantag att man skickar en journalist till fotbolls-VM.
– Min arbetsbild i Qatar är kritisk granskning av mästerskapet, om mänskliga rättigheter, ansvarsfrågor och vilka roller olika aktörer spelat. Det blir med andra ord ingen matchrapportering eller traditionella spelarintervjuer, säger han.

ANDRA LÄSER