Peter Hägerstrand gör internationell karriär

Musikern och kompositören Peter Hägerstrand har skrivit kontrakt med fransk-amerikanska skivbolaget Milan Music vad gäller soundtracket till Lola uppochner. – Det här är stort, säger Hägerstrand.

Dröm eller mardröm? I soundtracket till Lola uppochner fångar Peter Hägerstrand magin och kusligheten.
09.12.2016 00:00 UPPDATERAD 09.12.2016 16:39
Är det en dröm eller en mardröm? undrar Peter Hägerstrand klurigt på tal om stämningen i tv-serien Lola uppochner – den som är så avgörande för den ljudbild han har skapat.
Att ett finländskt album med filmmusik ges ut på ett internationellt bolag är sensationellt.
– Min vilda gissning är att det aldrig tidigare har hänt att ett franskt skivbolag ger ut soundtracket till en finländsk tv-serie.
Skivbolaget Milan Music, som Hägerstrand har tecknat ett kontrakt med, är känt för att framför allt ge ut soundtracks. Musiken till filmerna The Revenant, Deadpool, Birdman och Hell or High Water finns med bland deras utgåvor under senare år.
Bolagets grundare, Emmanuel C. inledde sin karriär som förläggare åt tangomästaren Astor Piazzola och har på senare år arbetat med bland andra Nick Cave och Warren Ellis.
Dessutom har Emmanuel C. arbetat med bröderna Kaurismäki.
Fröet till samarbetet mellan Peter Hägerstrand och Emmanuel C. såddes på en tv-seriemässa i Paris i våras. Lola uppochner visades på just den här mässan och Emmanuel C:s intresse vaknade – han tog kontakt med Mats Långbacka på Långfilm och kontraktet började slipas.
Musiken har en helt avgörande roll i Lola uppochner.
– I serien finns massor av musik, främst partituret och ny musik som jag har skrivit men också covers, säger Hägerstrand.
– Ett huvudtema är låten Lola uppochner som spelas i introduktionen och under sluttexterna. Ett annat viktigt tema är låten Öde ö som jag skrev och som Emma Klingenberg sjunger. Den återkommer flera gånger i serien.
Den franske kompositören Serge Gainsbourg är representerad med flera låtar, bland dem Poupée de cire, poupée de son som sjungs av Alma Pöysti.
I Lola uppochner spelar Alma Pöysti kabaréartisten Reppan.
– Vi visste redan från början att Reppan skulle brista ut i sång men det gällde att hitta rätt låt.
Poupée de cire, poupée de son är en av Hägerstrands favoriter vad gäller eurovisionslåtar och han har använt den också tidigare.
– Den här gången har jag gjort om den så det är inte säkert att du känner igen den, varnar Hägerstrand.
På tal om Emmanuel C. och Serge Gainsbourg berättar Hägerstrand att de två tydligen kände varandra men att Emmanuel C. inte velat dela med sig av några anekdoter om den omsusade fransmannen.
Kompositören, sångaren och poeten Serge Gainsbourg., död 1991, är världsberömd för låtar som Je t’aime ... moi non plus och Bonnie and Clyde.
Också covers av bland andra Roy Orbison, The Pretenders och James Brown finns på albumet.

Först boken, sedan musiken

Arbetet med filmmusiken tog för Peter Hägerstrands del fart redan innan det var hundraprocentigt klart att det skulle bli en tv-serie. Han läste Monika Fagerholms roman, han läste manus av Ulrika Bengts och Annina Enckell och han försökte skapa sig en bild av den suggestiva och mörka atmosfär som dominerar i småstaden Flatnäs.
– Via stämningen föreställde jag mig musiken, säger han.
Ulrika Bengts, som både skrivit manus och regisserat, är också Peter Hägerstrands sambo sedan flera decennier. Paret har samarbetet i de flesta av Ulrika Bengts produktioner för film, tv och scen, senast Mor Kurage på Wasa Teater.

Hur lyckas det?

– Bra. Ulrika är väldigt intresserad av musik och vet vad hon vill ha men ger mig också fria tyglar. Ibland spelar hon upp låtar som hon tycker borde finnas med.
Bananaramas Really saying something till exempel. Den är en gammal goding från vår ungdom som fick komma med i Lola uppochner.
Soundtracket till Lola uppochner ges ut i slutet av december, i samband med att serien börjar sändas på Yle Fem. Albumet distribueras i Finland av Warner. Tack vare sitt skiv- och förlagskontrakt med Milan Music har skivbolaget nu option på flera andra album av Hägerstrand och har visat intresse för att ge ut soundtracken till filmerna Iris och Lärjungen.

Peter Hägerstrand

Ålder: 52 år.
Familj: Förlovad och sambo med Ulrika Bengts, tre nästan vuxna barn.
Karriär: Musiker och kompositör. Inledde karriären som rockmusiker i gruppen Gycklarnas Afton på 1980-talet. Har även spelat i band som Good Evening Manchester och Jupiter Park. Har gett ut två soloalbum, "och jag har musik" 2012 samt Den blåa skogen 2016. Har även gjort musiken till flera filmer, tv-produktioner, teateruppsättningar, radio mm.
Aktuell: Med soundtracket till tv-serien Lola uppochner som har sändningsstart på Yle Fem 28 december.
Artist jag aldrig tröttnar på: Nick Drake.

ANDRA LÄSER