Timothy Kühns lägenhet drabbades av vattenskada – husbolaget vill vänta ett år med renoveringen

Efter ett vattenläckage borde saneringen av Timothy Kühns lägenhet ta runt tre månader, men på grund av husbolagets kommande rörrenovering står han inför att vänta fem gånger så länge innan allt är klart. Är husbolaget ersättningsskyldigt för de månader han inte kan hyra ut lägenheten på? HBL har frågat juristen Kristel Pynnönen Andersson.

I lagen står att husbolaget måste sköta saneringen enligt god byggsed och Timothy Kühn har rätt att kräva att den görs i prima skick. – Men så enkelt är det ändå inte, menar juristen Kristel Pynnönen Andersson.  
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
04.02.2023 05:02 UPPDATERAD 16.02.2023 10:09
I husbolaget där Timothy Kühn äger en lägenhet har rörrenoveringen fått vänta i 49 år. På nyårsmorgonen väcks han av ett droppande ljud. Han möts av en sjö av avloppsvatten på golvet som snart visar sig komma från ett rör som sprungit läck ovanför badrummet.
– Jag torkade upp och ringde genast disponenten som stängde av vattnet och förhindrade att det spreds till andra lägenheter, säger Kühn.
Men skadan var redan skedd. Inom några dagar får han höra att lägenheten måste torkas och saneras, och att han inte kommer kunna bo där på minst 3 månader.

ANDRA LÄSER