USA-miljardären köper Chelsea – för rekordbelopp

Nu är det klart vem som tar över den brittiska fotbollsklubben Chelsea efter den ryske oligarken Roman Abramovitj.

Fotbollsklubben Chelseas ägare Roman Abramovitj kommer av allt att döma att sälja klubben till den amerikanske affärsmannen och Los Angeles Dodgers-ägaren Todd Boehly och dennes konsortium.
07.05.2022 08:49 UPPDATERAD 07.05.2022 18:48
Klubben har skrivit ett köpeavtal med den amerikanske affärsmannen och Los Angeles Dodgers-ägaren Todd Boehly och hans konsortium, skriver klubben på sin hemsida. Köpeskillingen, 2,5 miljarder pund (2,9 miljarder euro), är den största som betalats för en idrottsklubb någonsin hittills, skriver NY Times.
Villkoren i avtalet har godkänts av den nuvarande ägaren, ryske Roman Abramovitj, som tvingas sälja Chelsea sedan den brittiska regeringen infört sanktioner mot honom på grund av kriget i Ukraina. Abramovitj anses stå Rysslands president Vladimir Putin nära.
Han är ingen excentriskt sprakfåle. Han har en lång karriär bakom sig och varit framgångsrik affärsman i Kalifornien, säger svenska Radiosportens fotbollsexpert Richard Henriksson, som till hösten blir programledare för Premier League-sändningarna i Viaplay.
Köpeskillingen på 2,5 miljarder pund (2,9 miljarder euro) ska sättas in på ett fryst bankkonto i Storbritannien med avsikten att hela summen ska doneras till välgörenhet. Abramovitj får inte gynnas ekonomiskt av att släppa ifrån sig klubben. Chelsea har befunnit sig i totalt limbo, då klubben inte kan sälja eller köpa spelare, sälja biljetter eller fanprodukter.
– Det går ju från en total osäkerhetsfaktor som kunde ha slutat med katastrof. Sen handlar det om vilka summor som finns att lägga på spelare. Vilken nivå kan man lägga sig på? För Abramovitj var ingen spelare för dyr, men hur ställer sig de här ägarna till det, undrar Henriksson.
Den nya ägaren förbinder sig också att investera 1,75 miljarder pund i klubben, bland annat för att renovera arenorna Stamford Bridge och Kingsmeadow. Man ska också satsa på Chelseas damlag, med tre framträdande svenska stjärnor: Zecira Musovic, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson. Chelsea sär ett topplag i engelska Super League och var i Champions League-final förra året.
– Det beskedet borde innebära en fortsättning på den satsningen. Det här är ett "business decision" och ska du vara en toppklubb i Europa måste man ha ett elitlag på damsidan, säger Henriksson.
I och med köpet blir Chelsea den tionde Premier League-klubben som helt eller delvis har amerikanska ägare. Chelsea skriver att försäljningen väntas slutföras i slutet av maj, under förutsättning att den godkänns av regeringen, myndigheterna och Premier League.
Abramovitjs intåg förändrade den internationella fotbollen i grunden, med galopperande transfersummor sedan dess. Den ryske oligarkens tog över Chelsea 2003 och beräknas ha lagt över 1,9 miljarder euro på spelarköp vilket gav 19 titlar, däribland fem segrar i Premier League och två i Champions League. Laget vann Champions League så sent som förra året.
Med framgångarna kom kritiken om "sportwashing", att köpa sig prestige och bli accepterad via en fotbollsklubb trots tvivelaktig bakgrund. Sedan dess har flera dubiösa miljardärer följt i Abramovitjs fotspår och köpt in sig i fotbollen.
– Han tog sportwashingens oskuld och vi inom fotbollen var inte på tå, det får man vara ärlig och säga, säger Olof Lundh.
Starka klubbar som Manchester City, Paris SG och Newcastle drivs av ägare från länder med demokratiskt underskott. Men det är inte slut på tvivelaktiga fotbollsägare, konstaterar Richard Henriksson.
– Hade inte Putin invaderat Ukraina hade inte det här skett.
– Det finns en dubbelmoral i det, men fotbollen är en spegling av samhället. Det säger så mycket om den globala fotbollen under 2000-talet och framåt. Men det säger också mycket om samhället, avslutar Henriksson.

ANDRA LÄSER