Kan bli knappt ja till Guggenheim – beslutet hänger på en röst

Det hänger på en röst i stadsstyrelsen, enligt tidningen Uusi Suomi. Rösten är Laura Kolbes (C) som inte kommenterar frågan, men enligt en Centerkälla lutar det mot ett ja.

Fantombild av det tilltänkta Guggenheimmuseet.
21.11.2016 11:51 UPPDATERAD 21.11.2016 16:34
Stadsstyrelsens vice ordförande Osku Pajamäki (SDP) bedömde på söndagen för FNB att förslaget kommer att gå till fullmäktige med rösterna 8–7.
Tidningen Uusi Suomi har benat ut åsikterna och kommit fram till att utgången hänger på Laura Kolbes (C) röst, annars är läget 7–7.
En Centerkälla har uppgett till HBL att det lutar mot ett ja. Själv har Kolbe inte kommenterat frågan.
Förhandsinformationen utgår från att De grönas Sanna Vesikansa är på plats och röstar, och inte hennes suppleant. Vesikansa säger till Uusi Suomi att hon kommer att delta.
De grönas Otso Kivekäs kommer däremot att rösta emot, enligt tidningen.
Samlingspartiets fyra representanter och SFP väntas rösta ja, medan SDP, Vänsterförbundet och Sannfinländarna säger nej.
Helsingfors stadsstyrelse ska i dag rösta om huruvida förslaget om att grunda ett Guggenheimmuseum i Helsingfors ska gå vidare till behandling i stadsfullmäktige.
Ifall stadsstyrelsen röstar nej innebär det att Guggenheimprojektet faller än en gång. För att frågan ska gå till fullmäktigebehandling i slutet av november krävs att majoriteten av stadsstyrelsen röstar för det.
Stadsstyrelsen röstade i maj 2012 mot projektet med rösterna 8–7. Då röstade Samlingspartiet, SFP och en grön ledamot för, resten emot.

ANDRA LÄSER