Kaffe ger smak åt bacon och bönor

Kaffe serveras med eller utan mjölk – så är vi finländare vana att avnjuta de härligt doftande bönorna. Man kan också bredda konceptet och blanda kaffe i vinägersåsen, glassen eller i marinaden. Här prövar vi kaffe på bacon och som krydda i bönsåsen.

Köksmästare Jarkko Lindroth på restaurang Latva har i samarbete med Paulig skapat en kaffedoftande meny. Flankstek är en läcker köttbit om man tillreder den på rätt sätt.
14.02.2019 14:09 UPPDATERAD 14.02.2019 14:10
När kaffe- och kryddkoncernen Paulig ordnar kockskola tillsammans med köksmästare Antti Ahokas på restaurang Latva i Helsingfors är det föga överraskande att företagets Santa Maria-kryddblaningar förekommer i varje recept. Men receptkreatören har också framgångsrikt lyckats blanda kaffe i flera maträtter och åstadkomma en ny spännande smakpalett.
Kockskolan riktar sig till personer som på något sätt jobbar med livsmedel, matrötter och restauranger utan att för den skull vara kockar eller servitörer. Vi får alla dra på oss varsitt förkläde i jeanstyg, byta anteckningsblock mot recepthäfte och kavla upp ärmarna. Vi ska tillreda en helt meny med små plockrätter, en street food-lunch. Jag hamnar i köksmästare Jarkko Lindroths grupp och får i uppdrag att tillreda en flankstek och fylla majsbröd, så kallade arepas, med mörtfyllning.
– Flankstek är väldigt trendigt just nu. Men det är inte helt lätt att tillreda, en torr flankstek vill ingen äta, men den får inte heller vara rå inuti. Här gäller det att få köttbiten precis lagom saftig och det sker lättast genom att man använder stektermometer när köttet är i ugnen. En innertemperatur på 55 grader är det vi vill uppnå, säger Lindroth.

ANDRA LÄSER