Försvarsministern nobbar Ukrainas vädjan om jaktplan

Ukraina begär samtal om Finlands Hornetplan med Finland och USA. Förfrågan som riktats till Försvarsministeriet kommer efter statsminister Sanna Marins besök hos

Volodomyr Zelenskyj. Marin säger att Finland måste kunna erbjuda stöd. Resten av den utrikespolitiska ledningen anser att Finland ska hjälpa på andra sätt, men att landet just nu inte kan ge bort av sina jaktplan.

Antti Kaikkonen ställer sig negativt till att avvara Hornet-jaktplan till Ukraina.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
23.03.2023 12:09 UPPDATERAD 23.03.2023 17:57
Ukraina har i slutet av förra veckan närmat sig Försvarsministeriet och önskar trepartsdiskussioner om Finlands F/A-18 Hornetplan mellan Finland, Ukraina och USA.
Förfrågan kommer från Ukrainas försvarsförvaltning efter att statsminister Sanna Marin (SDP) den 10 mars besökte Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj i Kiev.
Enligt egen utsago tog Marin i diskussionerna med Zelenskyj upp att Finlands Hornetplan ska tas ur bruk, vilket lett till stor debatt i Finland.
Finland ska nu inom några veckor svara på Ukrainas förfrågan. Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) vill inte ta ställning till om det finns ett samband mellan Ukrainas begäran och Marins visit. Kaikkonen ordnade en presskonferens på torsdagen.

Marin: Vi kommer inte undan

På väg in till EU-toppmötet i Bryssel sa statsminister Marin att det pågår en bred europeisk diskussion om att överlåta jaktplan till Ukraina.
– Många länder har fattat sina beslut. Vi kommer inte undan den här diskussionen i Finland. Också vi har den framför oss. Ukraina behöver många slags hjälp, och jag anser att vi måste kunna erbjuda stöd, sade Marin enligt Helsingin Sanomat.
Marin betonade att inga beslut har tagits och att hela den utrikespolitiska ledningen diskuterar tillsammans innan några som helst beslut tas.
– När Finland diskuterar militärt stöd till Ukraina är det republikens president och statsrådet som diskuterar, sade hon och hänvisade till presidentens möten med regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott.
Statsminister Sanna Marin kommenterade Hornetfrågan då hon anlände till ett toppmöte i Bryssel på torsdagen. – Många länder har fattat sina beslut. Vi kommer inte undan den här diskussionen i Finland. Ukraina behöver många slags hjälp, och jag anser att vi måste kunna erbjuda stöd, sa Marin. 

Hornetarna slutkörda: ”Inte mycket kvar av dem att donera”

För tillfället ser det ut som om Marin är på en annan linje än president Sauli Niinistö som har antytt att Finland i nuläget behöver sina Hornetplan för landets eget försvar. Också utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) och försvarsminister Kaikkonen delar presidentens syn.
– Min uppfattning som Finlands försvarsminister är att vi behöver Hornetarna för att skydda vårt eget land. Jag ställer mig negativt till att vi skulle ge bort dem under de närmaste åren, säger Kaikkonen.
Han bedömer att Hornetarna den dag då planen tjänat Finland klart, och landet har fått våra ersättande F-35, är slutkörda.
– Senare kommer det knappast att finnas mycket kvar att donera. Jag anser att det är viktigast att fundera hur vi kan hjälpa Ukraina här och nu, säger Kaikkonen.
Jag är inte med på något som hotar Finlands försvarsförmåga
Finländska reservister övade underhåll av Hornet-jaktplan under Ruska 22-övningen i Rovaniemi i oktober i fjol.

Ogillar läcka

Kaikkonen ser inte med blida ögon på att uppgiften om Ukrainas begäran sipprade ut.
– Någonstans ifrån har saken berättats. Vi har inte informerat om det. Om det är frågan om en läcka är det ingen bra sak. Men vi kan leva med det, säger Kaikkonen.
Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) anser att Finland inte i nuläget har råd att avvara av sina Hornet-jaktplan till Ukraina. 
Sauli Niinistö sade i MTV3:s program Asian ytimessä på onsdagskvällen att ingen har varit i kontakt med honom om Hornet-jaktplanen.
Niinistö var inte pigg på att skicka jaktplan till Ukraina som behövs på hemmaplan.
– Jag är inte med på något som hotar Finlands försvarsförmåga, sa presidenten.
Presidenten underströk också att militära experter har påpekat att det inte vore så enkelt att donera jaktplanen.
Också för utrikesminister Pekka Haavisto var det en överraskning att statsministern på eget bevåg avhandlade frågan då hon hälsade på Zelenskyj nyligen.
– Apropå diskussionen om Hornetarna vill Utrikesministeriet klargöra två saker. För det första: vilken slags hjälp vi omedelbart kan ge till Ukraina under den här våren. EU:s utrikesministrar fattade i måndags beslut om ammunitionsanskaffningar och ökad ammunitionsproduktion i hela Europa. Åtgärderna kommer att hjälpa Ukraina att försvara sig under våren och det här året, säger Haavisto och fortsätter:
– För det andra behöver vi fundera på hur man i framtiden kan bygga upp Ukrainas försvarsmakt. Här kan man förstås överväga olika vapensystem. Men den diskussionen har inte alls förts i regeringen eftersom vi talar om frågor som ligger långt fram i tiden och vi står inför ett regeringsskifte. Vi har bara talat om hur vi kan hjälpa under våren, säger Haavisto.
Ukraina vill ha trepartsdiskussioner med Finland och USA om finländska Hornet-jaktplan. Från och med 2026 börjar Finlands flygvapen ersätta plantypen med F-35.
Utrikesministern delar försvarsministerns syn att Hornetarna kommer att vara slutkörda då Finland väl har möjlighet att avstå från dem.
– Den dagen finns inte mycket kvar att donera. Det är min uppfattning. Det kan hända att andra länder har andra plantyper, till exempel F-16, som kunde användas. Men det vet jag inte och det har vi inte diskuterat tillsammans med de andra utrikesministrarna, säger Haavisto.

Hur ser du på att statsministern har avhandlat Hornetplanen med Zelenskyj utan att ha förankrat frågan hos resten av den utrikespolitiska ledningen, inte hos presidenten och inte hos dig?

– Vad jag har förstått har statsministern inte gett några garantier till Ukraina, utan det har handlat om spekulation. Men det är alltid viktigt när du spekulerar att du känner till hur tidtabellen ser ut och vad som är möjligt rent tekniskt. Nu gäller det att gå igenom saken med våra tekniska och militära specialister som vet hur systemet fungerar och kan bedöma vilka våra möjligheter är. Jag anser att det bästa vi nu kan göra är att stödja Ukraina med andra vapen som kan ges omedelbart och som kan vara av betydelse i vår och senare i år, säger Haavisto.

ANDRA LÄSER