Johaug, Duplantis och finländska häckstjärnor – här är allt du behöver veta om Impossible Games

Friidrottsstjärnorna har väntat och väntat på att få dra igång utomhussäsongen. Nu är det äntligen dags för premiär. Här är guiden inför den innovativa tävlingen "Impossible Games" i Oslo.

Annimari Korte och Nooralotta Neziri tävlar i Oslo på onsdag.

+ Var och när

Tävlingen avgörs på Bislett i Oslo den 11 juni. Tävlingen startar 20.25 med herrarnas stavhopp. C More sänder tävlingen i Finland.

+ Upplägget

Torsdagskvällens gala på Bislett i Oslo är en innovativ lösning för att över huvud taget kunna tävla så tidigt under säsongen. Det är en uppvisningstävling utan publik med i huvudsak svenska och norska deltagare.

+ Prispengar

Internationella friidrottsförbundet går in med 50 000 dollar i prispengar totalt.

+ Stjärnorna

Stavhoppet bjuder bland annat på en superduell mellan Armand Duplantis och den före detta världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie. Fransmannen finns med på länk och ska hoppa hemma i sin trädgård i Pérignat-lès-Sarliève. De flesta löpgrenar avgörs på udda distanser. Den norske världsmästaren på 400 meter häck, Karsten Warholm, ska i ensamt majestät försöka sätta världsrekord på 300 meter häck. De tre bröderna Ingebrigtsen ska möta ett kenyanskt gäng med bland andra världsmästaren på 1 500 meter, Tomothy Cheruiyot, på 2 000 meter. Kenyanerna ska springa i Nairobi samtidigt som Ingebrigtsenbröderna springer på Bislett. Finländska häckstjärnorna Nooralotta Neziri och Annimari Korte tävlar på 200 meter häck. Korte inledde sin säsong med att sätta årebästa i världen på 100 meter häck då hon gick i mål på 12,84 i Lahtis i söndags,

+ Det stora dragplåstret

Warholm, Korte och Duplantis får ursäkta. Det stora affischnamnet på galan är en längdskidåkare. Skidstjärnan Therese Johaug ska försöka kvala in till VM på 10 000 meter i ett ensamlopp. Tiden som krävs är 31.50.

+ Kritiken

Tävlingschefen Steinar Hoen har fått ta emot kritik eftersom man kommer att låta Therese Johaug tävla. Hoen har en strikt princip att inte bjuda in dopningsdömda till galan. Johaug, som tidigare varit avstängd 18 månader för dopning, borde enligt hans princip inte vara välkommen att tävla. För VG motiverade Hoen sitt beslut så här:
"Hon har sonat sitt straff. Hon har tävlat i världscupen och varit tillbaka sedan en lång tid. Har du gjort något galet i samhället i övrigt kan du gå tillbaka till jobbet när straffet är avtjänat. Och så har det med allvarlighetsgrad och känsla att göra. Och enligt min uppfattning är det inga problem att bjuda in Therese Johaug. Det ansvaret tar jag".
ANDRA LÄSER