Förhandsfavoriterna The Rasmus vann UMK

Även i år tävlar Finland med en rocklåt i Eurovision song contest. Det internationellt kända bandet The Rasmus vann UMK på lördagskvällen med låten Jezebel.

The Rasmus på Logomos scen i Åbo när de vann UMK på lördagskvällen.
Malin Slotte
26.02.2022 22:57 UPPDATERAD 27.02.2022 15:29
Förhandsfavoriten The Rasmus höll för trycket och tog på lördagskvällen hem segern i den finländska Eurovisionsuttagningen UMK i en direktsändning från Logomo i Åbo. Vadslagningsbolagen som trott på seger sedan det blev klart att bandet ställer upp i tävlingen visade sig ha rätt. The Rasmus var både tittarnas och de internationella jurygruppers favoriter.
På presskonferensen efter segern hävdade bandet däremot att de inte tagit segern för given. Att sitta och följa poänggivningen under direktsändningen var en riktig nervpärs.
– Vi var alla otroligt nervösa och höll på att bryta ihop under trycket men som tur är gick det så här. I mer än ett halvår har vi byggt upp för det här.
Skämtsamt sa de att de tränat i mer än 3 000 spelningar för detta, och syftade på bandets nästan trettio år långa karriär.
The Rasmus är ett av Finlands internationellt mest kända band genom tiderna. De började spela tillsammans som tonåringar i Skomakarböle i Helsingfors för nästan trettio år sedan och är kända för hittar som F-f-f-falling och In the shadows. De säger sig ha fått tusentals meddelanden från sina fans runtom i Europa som lovar rösta på dem i Eurovisionen.

Gult som signalfärg

Vinnarbidragets scenshow går i svart och gult, med en animerad kvinnofigur i bakgrunden, Jezebel. Hon är inspirerad av en kvinna i Bibeln, och enligt bandet är låten en hyllning till alla starka och självständiga kvinnor som går sin egen väg.
– Den har redan börjat få uppmärksamhet i Tyskland, Storbritannien och Schweiz där den spelas på radio. Det är en låttävling så det allra viktigaste är att folk vill höra låten.
Låten är skriven av bandets sångare Lauri Ylönen och den amerikanska låtskrivaren och producenten Desmond Child som stått bakom hittar av Bon Jovi, Alice Cooper och Kiss. Han producerade också The Rasmus Black roses-album 2008.
– Vi är tagna av äran att få representera Finland. Vi kommer att jobba svinhårt, nu är Eurovisionen första prioritet för oss.
Eurovision Song Contest arrangeras i år i Turin i Italien den 10–14 maj. Finlands bidrag tävlar i den andra semifinalen torsdagen den 12 maj.

UMK22 resultat

1. The Rasmus 310 poäng
2. Cyan Kicks 221 poäng
3. Bess 204 poäng
4. Olivera 167 poäng
5. Isaac Sene 127 poäng
6. Younghearted 91 poäng
7. Tommi Läntinen 56 poäng

ANDRA LÄSER