Henry Wiklund köpte bostaden på Skatudden där svenska dagens fader en gång bott: ”Jag är lycklig över att kunna gå på historisk parkett”

Kammarrådet Henry Wiklund letade i åratal efter en ny våning som lämplig inramning för ett kärt fritidsintresse; antikviteter, inredning och historia. Vid förvärvet visste han inte vems bostaden ursprungligen hade varit. Detektivarbete avslöjade den första innehavaren. Överraskningen berörde honom stort.

Henry Wiklund var på bostadsjakt i nästan 20 år. En dag fann han det han letade efter och slog till bums. Bostaden hade sällsynt många originaldetaljer bevarade. 
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
05.11.2022 05:01
På Skatudden, ett stenkast ifrån Uspenskijkatedralen, reser sig en ståtlig nyrenässansbyggnad. Huset Enen ritades av arkitekten, professor Gustaf Nyström som är känd som skaparen av flera prestigefyllda byggnader i Helsingfors från sent 1800-tal, exempelvis Ständerhuset och Riksarkivet.
Vi ringer på dörren och Henry Wiklund, tidigare vd för Svenska litteratursällskapet i Finland som äger och förvaltar Svenska kulturfonden – en miljardförmögenhet – hälsar oss välkomna. Redan entrén gör intryck. Vi möts av en gipsstatyett av nationalskalden J.L. Runeberg och mitt emot honom står den finlandssvenska rödgula flaggan på ett mahognybord med gästboken. På en vägg finns de svenska kungarna avbildade med början från Gustav Vasa
I andra ändan av det ovala rummet vaktar en byst av Gustav III på en vit och gyllene piedestal flankerad av två miniatyrkanoner.

ANDRA LÄSER