Frihet och visioner

På Erkki Joutseno Trios och Tapio & Tuomis skivor ljuder gränslös frijazz.

FRIJAZZ

Erkki Joutseno Trio: Breath In/Breath Out
(Karkia Mistika Records)
Tapio & Tuomi Duo: Matka
(Karkia Mistika Records)
Inom frijazz strävar man mot det unika genom improvisation och genom att undvika traditionella lösningar. Det gäller också att vara extra lyhörd och att våga ta risker, för då kan spelet leda till något nytt och hållbart.
Hasardspelarandan är också närvarande på de här två av Karkia Mistika-märkets plattor. I Erkki Joutseno Trio är trummisen Erkki Joutseno bandets enda egentliga jazzmusiker. Multiinstrumentalisten Tapani Varis, som här spelar saxofon och gitarr, är känd från folkmusiksammanhang och rockband, och basisten Matti Wallius har mest spelat rootsrock.
Varis svajiga saxofonspel passar perfekt Breath In/Breath Out-skivans något ofokuserade innehåll. Trion jobbar sig igenom diffust strukturerade kompositioner, och det som saknas i teknisk kunnighet, kompenseras av spontanitet, charmant arrogant attityd och ett personligt bandsound som är en blandning av jazz, blues och surfrock. Skivans skumma stämningar påminner en aning om legendariska amerikanska Lounge Lizzards som också i sin frihet lånade från rockvärlden. Trots en del brister är Breath In/Breath Out en platta som tilltalar med sina originella idéer.
Tapio & Tuomi Duo, som består av blåsaren Jorma Tapio och trummisen Janne Tuomi, flaggar också för det fria, men nu är samspelet så tajt som det bara kan vara efter tio års samarbete. Tapio har länge lyst som flöjtist, altsaxofonist och basklarinettist, men på senare tid har han allt mer blåst tenorsaxofon och med ett maffigt sound vilket också är det mest imponerande på Matka.
Skivan klingar av liknande schamanism som Sound And Furys musik och övrig Edward Vesala-jazz som Jorma Tapio burit vidare i egenskap av en Vesala-arvets trotjänare. Men i Tapios och Tuomis tematiskt strukturerade kompositioner lever också Albert Aylers och John Coltranes spiritualitet som en jordnära urkraft kombinerad med harmoniska och disharmoniska element.
Tapios och Tuomis dialoger varierar från dryga tonflöden till fåtonighet och allt levereras med full kontroll på dynamiska variationer. Musiken är luftig och det är lätt att bara haka på skivan och följa med – eller bege sig på en egen inre resa.
ANDRA LÄSER