Tua har väntat förgäves på taxin i fem veckor

Kommer taxin i dag? Och när i så fall? Sedan systemet lades om i början av september har det varit stora problem med färdtjänst i Östnyland. Tua Malmsten får taxiskjuts till butiken en gång i veckan, men arrangemanget har inte fungerat sedan systemet ändrades.

Tua Malmsten klarar sig bra ensam i egnahemshuset i Skavarböle. Hon uppskattar storligen att få ta taxi till butiken en gång i veckan.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
12.10.2022 10:34
Tua Malmsten slår sig ner i soffan vid fönstret och sätter sig till rätta. Inne i det stora trivsamma köket dominerar en stor murad ugn. Köksskåpen och vitvarorna är moderna, dem installerade Tua Malmstens man innan han gick bort för några år sedan. Den lilla röda stugan i Skavarböle på Vessö har alla bekvämligheter och trots att Malmsten har fyllt 86 år klarar hon sig bra ensam hemma, med lite hjälp av sina vuxna barn. 
Tua Malmsten brukar handla en gång i veckan och har blivit beviljad taxiskjuts till butiken och hem igen. I flera år har hon stigit in i taxin vid husknuten punktligt klockan 10 varje torsdag. Från och med den 1 september är det Taksi Helsinki som koordinerar färdtjänsten, och efter det har butiksresan strulat. Antingen har taxin uteblivit helt eller så har den kommit mycket senare än överenskommet. 

ANDRA LÄSER