Nu är det äppeltider

Det kan inte bli bättre än så här. Just nu dignar äppelträden av frukt och skam åt den som inte tar hand om skörden. Äpple är en nyttig och god frukt som kan användas i matlagning, bakning och dryckesframställning.

Vackert ljusgul. Äppeldricka är ett bra sätt att ta vara på fallfrukt.
En skål med nyplockade lokala äpplen fungerar som parfym i huset en septemberdag. Den sommar som just blåst bort återvänder i egenskap av en härlig fruktdoft väl värd att värna om.
Så länge bin och andra insekter gör sitt så sviker inte äppelträden. Med få undantag levererar de mer frukt än man hinner ta hand om. Må vara att kvalitén vilar i händerna på vädrets makter, men frukt blir det.

Stor tillgång

Inhemska äpplen känns nakna och oskuldsfulla i jämförelse med den hårdhudade importfrukten. Plockar man i en butik bör man välja lokalt. Årets tillgång rapporteras vara ovanligt stor.
När man står mitt i säsongen faller det sig naturligt att använda äpplen i det mesta man lagar och bakar. En skinkstek med äpple, lök, paprika och vitlök får härlig smak. Av den silade skyn blir det en underbart god sås. Komplettera gärna med en lättkokt grönsak i säsong, exempelvis blomkål.

Mos av fallfrukt

Äppelkaka har väl de flesta bakat. Här kommer ännu en variant där fruktsmaken kompletteras med vanilj och kanel, som passar bra både till kaffet och till desserten. Den som vill kan komplettera med vispad grädde, vaniljsås eller vaniljglass.
Hur mycket man än använder blir det trots allt gott om fallfrukt under trädet. Fallet ger ofta skador på äpplet som förkortar hållbarheten. Men det är inget som hindrar att använda det till mos eller dricka. I båda fallen ska frukten ändå skäras ned i bitar och då kan man använda den del på frukten som inte skadats i fallet.
ANDRA LÄSER