Korsholm avbröt samarbetsförhandlingarna – går på plus tack vare statens krispaket

Det blir inte samarbetsförhandlingar i Korsholm. Det är däremot för tidigt att säga något om hösten, säger Korsholms kommundirektör.

I Korsholm vet man inte hur coronasituationen i höst kommer att påverka deras redan skrala ekonomi.
I april hade Korsholms kommun samarbetsförhandlingar som ledde till att 229 anställda permitterades. I juni blev det aktuellt med nya samarbetsförhandlingar, men de har nu avbrutits.
– Statens krispaket gjorde att vi går lite på plus i år, säger kommundirektör Rurik Ahlberg.
Ahlberg säger däremot att eftersom coronasituationen förändras hela tiden vet kommunen inte hur det kommer att se ut senare på hösten. Som exempel ger han beslutet om att coronatestningen delvis ska läggas över på kommunerna.
– Vi vet inte hur stor en sådan utgift blir, säger Ahlberg.

Ny simhall i Smedsby centrum

I juni röstade fullmäktige för att bygga en efterlängtad simhall i Korsholms kommuncentrum. Kommunen hoppas på ett statsunderstöd på omkring 700 000 euro för bygget. Man räknar med att kommunens andel blir 3.6 miljoner euro. Simhallen ska stå klar 2022.
– Simhallen är en del av utvecklingen av Smedsby centrum, säger Ahlberg.

Tunn plånbok för de flesta kommuner

Ahlberg tror inte att den ekonomiska situationen i Korsholms kommun kommer att aktualisera en ny diskussion om en kommunsammanslagning med Vasa.
– Det är bara ett år sedan vi röstade om kommunsammanslagningen och sista veckan i juni fick vi förvaltningsdomstolens beslut att allt gick rätt till.
Ahlberg syftar på ett besvär mot fullmäktiges beslut att inte godkänna kommunfusionen. Det hade ifrågasatts om allt gått lagligt till under beredningsprocessen. Men nu har alltså förvaltningsdomstolen gett beslutet att allt gick lagenligt till.
Alla kommuner har det ekonomiskt svårt i nuläget, påminner Ahlberg.
– Förutom Helsingfors där man har en helt annan plånbok att jobba med. Det är på gränsen till orättvist.
Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm.
ANDRA LÄSER