Barnmorska i Ekenäs: "Färre skaffar barn sedan BB stängde"

En orsak till att nativiteten har sjunkit så drastiskt de senaste tio åren kan vara nerläggningen av små förlossningsenheter, funderar barnmorskan Agneta Westerlund i Raseborg.

Barnmorskan Agneta Westerlund minns de goda åren på Ekenäs BB. – Sedan förlossningsavdelningen stängde har det gått utför för hela sjukhuset.
Johanna Häggblom
09.04.2019 12:00 UPPDATERAD 10.04.2019 15:51
Ännu för tio år sedan föddes omkring 60 000 barn på årsnivå, nu är siffran nere i under 50 000.
– Man kan fråga sig om de färre enheterna kan ha bidragit till att nativiteten sjunkit. Då Ekenäs BB ännu fanns var det många föderskor som sade att de inte skulle skaffa barn om det inte fanns ett litet tryggt ställe att föda på. I dag har vi stora förlossningsfabriker, säger barnmorskan Agneta Westerlund.
Hon har jobbat på Ekenäs sjukhus i trettio år, efter tio år på Kvinnokliniken. Då BB lades ner 2010 startade hon privatmottagning vid sidan om.
– Det går utför för hela sjukhuset då förlossningarna upphör. Allt har stegvis trappats ner.
Westerlund har fått nog och sagt upp sig från hösten.
– Verksamheten vid mödrapolikliniken har blivit så begränsad att det är svårt att locka personal. En gynekolog har sagt upp sig och en är tjänstledig. Med bara en läkare kvar har vi jättelånga köer.
Läs också: Hämta barnmorskan! En föderska på vägen tar tacksamt emot proffshjälp
Precis som i Borgå gick sjukhuset miste om de gynekologiska operationerna vid årsskiftet. I Ekenäs har man därför stängt kvinnopolikliniken på fredagar och gått in för fyra dagars veckor.
– Det har blivit en kvinnosaksfråga. De gynekologiska operationerna läggs ner, men männens urologiska operationer utförs fortsättningsvis, säger Westerlund.
Satu Klockars och Henna Turunen tvingas upprätthålla sin kompetens på andra enheter då verksamheten på Borgå sjukhus skärs ner.
Enligt sjukhusdirektören Gabriela Erroll utförde man ungefär 100 gynekologiska operationer per år före årsskiftet. I Borgå var de kring 250. Även hon bekymrar sig över personalläget.
– Personalrekryteringen står i direkt proportion till avståndet till universitetssjukhuset på Mejlansbacken.
Skillnaden jämfört med Borgå är att Ekenäs redan har tvingats leva utan BB i snart tio år.
– Vi har sett mycket förändringar och blivit luttrade. Volymmässigt ser det bra ut hos oss just nu inom den operativa verksamheten, men vi skulle ha kapacitet för mycket mer operativ verksamhet.

Ekenäs BB stod högt i kurs

Agneta Westerlund kan fortfarande inte förstå HUS beslut att lägga ner en förlossningsenhet som fungerade kostnadseffektivt och hade specialiserat sig på alternativa vårdmetoder. År 1996 fick förlossningsenheten som första finländska sjukhus utmärkelse Baby Friendly Hospital.
– Vi var rangordnade som en av de tio bästa förlossningsenheterna i Europa i en rysk damtidning, och den enda från Finland. Barnmorskor från olika sjukhus i landet kom i busslaster för att besöka oss och lära sig om våra metoder. Eftersom HUS efterlyser spetskompetens så var det just det vi hade, men ändå värderas det inte av HUS ledning. Och det var många ryska föderskor som kom hit, de bidrog till nästan en årslön för en barnmorska.

ANDRA LÄSER