Norge och Danmark vidare i Eurovisionen, Estland åkte ut

De tio sista finalisterna i Eurovision Song Contest blev klara under torsdagskvällens semifinal. Länderna som gick vidare är Österrike, Rumänien, Nederländerna, Ungern, Danmark, Kroatien, Norge, Vitryssland, Bulgarien och Israel.

Final på lördag. Glada artister firar att de gick vidare i torsdagens semifinal.
Därmed är lördagens startfält komplett.
Vi har tre nordiska länder i final: Sverige, Norge och Danmark, medan Finland och Island slogs ut i den första semifinalen i tisdags.
Av de tre baltiska länderna gick inget land vidare till final.
I det stora hela är det begripligt varför vissa gick vidare, medan andra slogs ut. Det här är en jämn tävling, där få låtar på gott och ont sticker ut som bättre eller sämre. På artisterna är det däremot hög nivå. Danmark gick vidare med en intetsägande ballad tack vare en stark sångerska. Men det kan också gå som för Finland som slogs ut i tisdags. Där var det nog låten som inte räckte till, trots att framförandet inte lämnade något i övrigt att önska. Beträffande Estland, som slogs ut i kväll, kan man konstatera motsatsen. Det var inget fel på låten, men framförandet var onödigt stelt och sångerskan svag. Mogen medelålder och en låt som låter som när artisterna själva var unga på åttiotalet är kanske inte heller någon vinnande kombination?
Till och med vissa av de dåliga var bra, eller i alla fall inte ointressanta. Litauen hade potential; man anade vad de ville göra, men tyvärr hade de inte låtmaterialet att förverkliga sin vision.
Efter två semifinaler har vi också två artister som tydligt sticker ut. I tisdags var det Portugals Salvador Sobral som fick hela arenan och Europa framför sina tv-apparater att stillna när han gjorde sin innerliga avskalade visa. Och i kväll var det Bulgariens sjuttonåriga Kristian Kostov som visade vilken oerhört begåvad sångare han är, och ja, helt enkelt en stjärna. Dessa två kommer att ge förhandsfavoriten, Italiens Francesco Gabbani, en ordentlig match på lördag.
Vi har att se fram emot en ovanligt rolig finalkväll. Inte bara Francesco Gabbani med sin dansande gorilla har glimten i ögat. Vad är väl Rumäniens joddelschlager annat än härlig kitsch? Och en av de mer otippade finalisterna, Kroatiens dubbelsångare Jacques Houdek, sjunger smörig operaduett med sig själv till gungande solrosfält och regnbågar – vad är väl det annat än obetalbar underhållning?

ANDRA LÄSER