Belarus rustar nära Ukrainas gräns

Belarus kommer att placera ut specialförband i flera gränsområden mot Ukraina. Enligt militären är orsaken de västerländska staternas ökade närvaro nära den belarusiska gränsen.

En ukrainsk brandman vid en förstörd byggnad i Odessas utkant på tisdagen.

Landet, nära allierat med Ryssland, har hittills sagt att dess väpnade styrkor inte deltar i det som Ryssland och Belarus har valt att kalla Moskvas specialoperation i Ukraina, det vill säga invasionen. Däremot har rysk militär kunnat använda belarusiskt territorium på väg in i Ukraina.

Minsk har i månader klagat på att Natoländerna samlar soldater nära Belarus gränser – grannarna Polen, Litauen och Lettland tillhör alla Nato – och som svar på det har man ökat sina egna militärövningar, både i antal och intensitet.

– USA och dess allierade fortsätter att bygga upp sin militära närvaro vid Belarus statsgränser, säger generalstabschefen Viktor Gulevitj enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– De etablerade grupperingarna har mer än fördubblats de senaste sex månaderna i både kvantitet och kvalitet, fortsätter han.

Fyra samhällen

Den ukrainska militären har gjort små framsteg genom att ta tillbaka fyra samhällen norr om Charkiv, säger president Volodomyr Zelenskyj i ett tal, rapporterar The Guardian.

– Jag är tacksam för alla våra försvarare som håller linjen och visar verkligt övermänsklig styrka för att driva ut armén av inkräktare, säger han.

Regionen Charkivs guvernör Oleh Synehubov bekräftar att Ukraina har återtagit flera samhällen men att strider fortfarande rasar i området.

– Fienden har drivits ännu längre från Charkiv och ockupanterna har fått ännu mindre möjlighet att skjuta mot regionens centrum, säger han.

44 döda

I ukrainska Izium har 44 civila hittats döda. Staden ligger cirka tolv mil utanför Charkiv och de döda hittades i en femvåningsbyggnad som förstördes i mars, enligt lokala myndigheter.

"Det här är ytterligare ett krigsbrott av de ryska ockupanterna mot den civila befolkningen", skriver Oleh Synehubov i sociala medier, rapporterar BBC.

Uppgifterna har inte bekräftats.

Den regionala åklagarmyndigheten säger att en utredning gällande krigsbrott har inletts och att 14 av de döda har identifierats.

”Enligt utredningen besköt den ryska militären systematiskt Izium mellan den 7 och 10 mars. Som ett resultat förstördes offentlig infrastruktur och bostadshus”, skriver man på Telegram.

ANDRA LÄSER