Allt oklart inför inhemska festivalsommaren

Pandemin påverkar alla arrangemang inför festivalsommaren. Största problemet är osäkerheten kring de utländska artisterna, vars turnéer står stilla ännu och väntas komma i gång först mot slutet av året.

Flowfestivalen har ordnats vid Södervik i Sörnäs sedan 2007. Tredagarsfestivalen lockar vanligtvis en publik på 84 000 besökare. Hur stor den kan bli i sommar återstår att se.
De flesta finländska festivalarrangörer jobbar på och planerar sommarens festivaler, även om många frågetecken kvarstår. En hel del inhemska artister är bokade, men i det här skedet är det omöjligt att säga om några utländska artister kan turnera i sommar.
Vid Flow, Helsingfors egen stadsfestival, jobbar Tuomas Kallio med flera parallella scenarion för att vara beredd på olika strikta restriktioner. Att det ändå blir något slags festival i Södervik i mitten av augusti tror han starkt.
– Inga festivaler kan ordnas helt enligt det normala konceptet i sommar, vi blir tvungna att anpassa oss till rådande coronarestriktioner. Största orsaken till förändringar är de internationella artisternas turnéverksamhet, som nu står helt stilla. Just nu beräknas den komma i gång först mot slutet av året, säger Tuomas Kallio, som ansvarar för att boka artister till Flowfestivalen.
Också vid Ruisrock i Åbo är promotor Mikko Niemelä positivt inställd till sommarens evenemang. Han väntar ändå på besked om vilka restriktioner som hävs till sommaren innan han slår fast om festivalen kan ordnas i full skala eller som en nedbantad version.
– Det sämsta alternativet vore att vi för andra året i rad tvingades ställa in hela festivalen. Jag tycker ändå inte att ett vaccinpass passar vid festivaler som Ruisrock, vars besökare är i alla åldrar. Det vore orättvist om unga människor eller vuxna som ännu inte fått sitt vaccin inte skulle få komma på festivalen. Men i övrigt är jag öppen för alla förslag som kan öppna upp kulturfältet igen, säger Mikko Niemelä.

Finländska festivaler 2021

Rockfest den 10–12 juni på Ratina i Tammerfors. Finlands största rockfestival flyttas fram till sommaren 2022. Arrangörerna kan inte garantera säkerheten för artister och besökare. Huvudartister på Rockfest skulle ha varit Scorpions, Sabaton, Nightwish och Megadeth.
Ruisrock den 9–11 juli på Runsala i Åbo. Preliminärt meddelar Ruisrock att den stigande rapartisten DaBaby (USA), Zara Larsson (Sverige) samt inhemska Behm och William spelar i Åbo, medan svenska The Ark precis har avbokat sitt uppträdande.
Pori Jazz den 9–17 juli i Björneborg. En av Finlands äldsta jazzfestivaler har planerat ett digert festivalprogram med artister som John Legend (USA) och Emeli Sandé (Storbritannien) samt inhemska Erja Lyytinen, Pepe Willberg och Jukka Eskola.
Tikkurila festival – den 22–24 juli i Dickursby i Vanda. Inhemska artister som The Teflon Brothers, Popeda, Vesala och Kaija Koo finns på programmet i Vanda.
Vaasa Festival den 5–7 augusti i Inre hamnen i Vasa. Vinfestivalen i Hovrättsparken i Vasa centrum planeras nu för sjätte gången. På artistlistan finns namn som svenska Mirjam Bryant och Tomas Ledin, brittiska Bonnie Tyler samt inhemska KAJ, Apulanta, Lauri Tähkä och Arttu Wiskari.
Flow den 13–15 augusti i Södervik i Helsingfors. Flow är en ung och modern stadsfestival, startad 2004. I fokus står förutom aktuell musik även hållbara värderingar, god mat, egensinnig konst och strålande ljusplanering.

ANDRA LÄSER