Unipers problem kan slå hårt mot Fortum

Unipers problem med gasleveranser kan slå hårt också mot Fortum som lånat pengar till det tyska dotterbolaget. Försäljningen av verksamheten i Ryssland är enligt ryska källor inne på målrakan, men Fortum vill inte kommentera frågan.

Problemen i tyska Uniper riskerar att slå tillbaka mot moderbolaget Fortum även om en snar försäljning av verksamheten i Ryssland kunde erbjuda en liten lättnad.
Försäljningen av Fortums ryska verksamhet och Unipers ryska bolag Unipro ska enligt den ryska affärstidningen Kommersant vara inne på målrakan. Fortum kommenterar inte uppgifterna, utan nöjer sig med att upprepa uttalandet från början av maj. I det säger bolaget att man strävar efter att behärskat dra sig tillbaka från Ryssland och att den processen kan ta ett tag.
Enligt Kommersant har flera ryska bolag visat intresse för energibolagen, bland dem Gazprombank, energijätten RAO och naturgasproducenten Novatek. Kommersant skriver också att bindande anbud på Fortums ryska verksamhet borde ha lämnats in före midsommar.
Alla västerländska energibolag i Ryssland kommer inte att kunna sälja sin egendom utan problem. På torsdagen meddelade ryska federationen att den tar över brittisk-nederländska Shells och japanska Mitsuis och Mitsubishis andelar av gasfältet Sachalin 2 om inte de västerländska bolagen går med på vissa krav ställda av de ryska myndigheterna. Enligt Kommersant skulle en eventuell köpesumma frysas på ett ryskt konto och eventuell skada de västerländska bolagen orsakat i Ryssland skulle dras av från slutsumman.
Japanerna väntas gå med på de ryska kraven och stanna kvar som ägare i gasfältet.

Stöd från tyska regeringen

Försäljningen av egendomen i Ryssland är bara en av de stora frågorna på Fortums bord just nu. Sent på onsdag kväll kom Fortums tyska dotterbolag Uniper med en negativ resultatvarning. Problem med gasleveranser från Ryssland innebär att Unipers resultat för årets första sex månader i år blir betydligt sämre än under samma period i fjol. Någon prognos för helåret ger Uniper inte.
Ryssland har sedan mitten av juni dragit ner sina gasleveranser till Tyskland markant och det drabbar också Uniper. Fortums tyska dotterbolag som är en av Tysklands största gasleverantörer har fått bara omkring 40 procent av den gas man kommit överens om från ryska Gazprom. Cirka hälften av Unipers gas har kommit från Ryssland.
Just nu diskuterar Uniper eventuella stödåtgärder med den tyska regeringen och förbundskansler Olaf Scholz sägs ställa sig positiv till att stödja bolaget. Målet är enligt den tyska tidningen Handelsblatt att trygga både gasanskaffningen och Unipers likviditet. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg är stöd från den tyska regeringen viktigt, eftersom företaget knappast har några chanser att få mera stöd från sitt finländska moderbolag Fortum.
Scholz har enligt Bloomberg inte velat kommentera Unipers situation utan har uppgett att beslut om eventuellt stöd fattas enskilt för varje företag.

Risk för Fortum

Också Fortum påverkas av det tyska dotterbolagets problem. Enligt analytiker innebär det en klar risk för Uniper att bolaget inte kan ta ut de kraftigt förhöjda naturgaspriserna hos sina kunder.
Redan i januari gick Fortum in och gav Uniper en intern finansiering på högst 8 miljarder euro. Då kom Uniper också överens med tyska KfW Bank om ett kortfristigt lån på högst 2 miljarder euro. Den här finansieringen gjordes även den för att stärka Unipers likviditet.
Analytiker HBL talat med tror inte att det finns någon egentlig risk för att Uniper skulle gå i konkurs. Det tillåter knappast tyska staten mitt under en pågående energikris. Men Fortum riskerar ändå att en del av den finansiering det tyska dotterbolaget fått går förlorad.
Att Ryssland och Gazprom nu med hänvisning till tekniska problem dragit ner gasleveranserna via gasledningen Nord Stream 1 ser många som ett sätt att försöka pressa EU att trots allt ta nya Nord Stream 2 i användning. Den nya gasledningen har stått klar sedan våren, men på grund av Rysslands anfall på Ukraina och EU:s sanktioner har ingen gas ännu flödat genom den.
Uniper har hittills inneburit förluster för Fortum till exempel i form av just Nord Stream 2 där det tyska bolaget satsat nästan 1 miljard euro. Den summan har Uniper nu bokfört som förlust. Fortum och Uniper har tillsammans tolv kraftverk i Ryssland och vilka eventuella ytterligare förluster blir beror på vilket pris man kan få för de ryska egendomarna. Fortum har inte skrivit ner det totala värdet på dem ännu, trots en nedskrivning på drygt 2 miljarder euro, påminner analytiker.
Både Uniper och den ryska verksamheten har varit viktiga bitar av Fortums resultat. I bokslutet för 2021 gjorde Fortum en rörelsevinst på drygt 2,5 miljarder euro. Av den vinsten stod Uniper för 1,1 miljarder och Ryssland för drygt 260 miljoner.
Fortums aktiekurs återhämtade sig på fredagen från det fall nyheten om Unipers likviditetsproblem gav upphov till på torsdagen.

ANDRA LÄSER