Kraftigt snöfall i södra Finland: Dåligt före, flyg kan försenas på Helsingfors-Vanda

Se upp i trafiken! Det snöar på många håll i Finland den här lördagen. På vissa håll i södra Finland kan snöfallet vara kraftigt och Meteorologiska institutet varnar därför för riktigt dåligt väglag.

Finavia varnar för att det kraftiga snöfallet kan störa flygtrafiken på Helsingfors-Vanda flygplats
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
10.12.2022 07:15 UPPDATERAD 10.12.2022 08:05
Enligt Meteorologiska institutets karta klassas väglaget i Nyland som farligt. 
I södra Finland, och stora delar av landet, har det snöat under natten mellan fredag och lördag. Snöfallet väntas fortsätta i söder under lördagen, visar Forecas prognos. 
Lokalt kan det snöa över tio centimeter, uppgav Forecas meteorolog Joanna Rinne i går i ett pressmeddelande
Snöovädret väntas fortsätta också på söndag, men inte lika rikligt som under lördagen. 

Finavia: Flyg kan försenas

Ska du ut och resa? Då kan du bli tvungen att räkna med förseningar. Finavia varnar för att det kraftiga snöfallet kan störa flygtrafiken på Helsingfors-Vanda flygplats och ber passagerarna vara beredda på förseningarna.
– Finavias mål är en säker och smidig flygtrafik under alla väderförhållanden. Den bygger på vårt vinterunderhåll och samarbetet med flygtrafikledningen, flygbolagen och marktjänstbolagen, säger Finavias Jani Elasmaa, ansvarig chef för funktioner på landningsbanorna och uppställningsplattan på Helsingfors-Vanda flygplats i ett pressmeddelande.
Finavia uppger att snöfallet kan påverka plogningen av landningsbanorna och avlägsnandet av is från flygplanen. Förseningarna kan också komma att påverka ankommande flyg.
Uppgifter i realtid om avgående och ankommande flyg på Helsingfors-Vanda flygplats finns tillgängliga på Finavias webbplats. Finavia uppmanar passagerarna att följa med det egna flygbolagets information i fall av inställda flyg eller långa förseningar. 
Artikeln har uppdaterats om väglaget klockan 07.56. 
Hur ser vintervädret ut hos dig – blir det en tur i pulkabacken eller stannar du inne? Skicka in en bild av vädret till oss på nyheter@hbl.fi! Berätta gärna kort om vädret, var bilden är tagen, vad den föreställer och vem som tagit den. 

ANDRA LÄSER