Belarusier ilskna över Amanda Harkimos blunder

Belarus nationalsång lät inte alls bekant för Dinamo Minsks spelare i onsdags. Nu ber Amanda Harkimo om ursäkt för att ha spelat ett annat lands hymn före nedsläpp.

Dinamo Minsks spelare och supportrar hade svårt att svälja Amanda Harkimos miss. Arkivbild från en annan spelning.
Bille Sirén
24.12.2021 13:26 UPPDATERAD 24.12.2021 14:05
KHL-matchen mellan Jokerit och Dinamo Minsk i onsdags fick en snöplig start när hemmalagets dj Amanda Harkimo spelade fel nationalsång. I Helsingforsarenan ljöd öriket Palaus nationalsång i stället för Belarus.
I ett inlägg på Instagram förklarar Harkimo varför det gick som det gick.
"Jag ber djupt om ursäkt för att ha spelat fel nationalsång. Det berodde verkligen inte på något annat än min bristfälliga uppmärksamhet", säger Harkimo i Jokerits uttalande på torsdagen.
Jokerits fans protesterade mot regimen i Belarus under matchen, men Harkimos låtval var alltså inte avsedd som ett inlägg i den manifesteringen.
Amanda Harkimos öppna brev till Dinamo Minsk har vunnit gehör på Instagram.
"Eftersom vi oftast möter ryska lag var jag förberedd på den nationalsången. Först när publiken ombads resa sig insåg jag att vi spelade mot ett lag från Belarus. Då greps jag av panik och sökte på 'BEL, Valko-Venäjä' på min dator och fick ingenting. Därefter 'hymn' och till slut 'Belarus'."
Hur sökningen gav träff på Palaus nationalsång är oklart.
Händelsen har inte fallit i god jord i Aleksandr Lukasjenkos Belarus. Minsklagets tränare Craig Woodcroft säger sig ha varit beredd att kalla bort sitt lag från rinken.
– Det var respektlöst mot oss, en besvikelse som var omöjlig att acceptera. Vår spontana reaktion var att vi kliver av planen, sade Woodcroft efteråt till MatchTV.
Även klubbens ordförande Sergej Slusjko sades ha blivit ursinnig.
Jokerit har tidigare bett belarusierna om ursäkt för missen på sin hemsida. Nu gör också Amanda Harkimo det personligen.
"Tajmningen var riktigt dålig. Jag är väldigt ledsen och skulle aldrig vara respektlös mot en nation eller dess hymn. Jag skulle heller aldrig blanda politik och sport."
MTV Uutiset var först med nyheten om nationalsångsmissen.
Jokerit besegrade Dinamo Minsk med 2–1 i onsdagens match.

ANDRA LÄSER