I kväll töms 20 miljoner ämbar vatten över Helsingfors – "Finns en risk för översvämningar"

Den regnmängd som väntas på tisdagen är normal för en hel månad. "Ställvis finns det risk för översvämningar så framför allt bör man se upp i trafiken", säger meteorologen Jani Parviainen.

Stark nederbörd väntas i stora delar av landet, så också i Helsingfors och på Borgbacken. Arkivbild.
Ösregn har väntats i stora delar av landet på tisdagskvällen, så också i huvudstadsregionen. Den mest sannolika prognosen är att mellan 20 och 30 millimeter vatten öser ned från klockan 20.
Akta dig för vattenplaning om du ger dig ut på gatorna, varnar meteorologen Jani Parviainen.
– Det kommer troligtvis att regna mest i västra och sydvästra Finland. Men också i Nyland kan regnmängder upp till 50 millimeter vara att vänta, säger Jani Parviainen vid Meteorologiska institutet.
Gemene man behöver inte vara rädd för regnet – förutsatt att man inte är på väg ut i trafiken, säger Parviainen.
– Risken för vattenplaning är hög, och översvämningar kan förekomma ställvis. Både mark- och lufttrafik är den som i första hand drabbas av det här vädret.
Men något regnrekord är det inte fråga om. Inte ens för augusti 2021. För tidigare i månaden regnade det hela 68 millimeter i Kajanaland.
– Det ligger ett omfattande lågtryck över Norden just nu och vädret är ostadigt fram till slutet av veckan.

Efter det då – blir det somrigt väder igen?

– Det ser inte ut att bli varmare. Efter lågtrycket drar svala luftmassor in över Lappland och vidare söderut, samtidigt som varma luftmassor flyttar mot kontinenten. Det blir knappast över tjugo grader nästa vecka hos oss.

En millimeter blir många liter

Under kvällen och natten mot onsdag väntas en total nederbördsmängd på runt 25 millimeter eller 2,5 centimeter i Helsingfors. Det kan låta som lite, för det är inte mer än en vuxen persons tumme är tjock.
Men det innebär att en fotbollsplan som mäter 100 meter i längd och 60 meter i bredd får över sig 150 kubikmeter eller 150 000 liter vatten, det vill säga 15 000 ämbar.
Om det regnar 2,5 centimeter över hela Helsingfors vore det som om 18 000 000 ämbar vatten tömdes på staden.
Men prognosen kan mycket väl gå fel, uppger det brittiska bolaget Uswitch som rankar Helsingfors trea i Europa över städer med mest oförutsägbart väder.
I en jämförelse mellan europeiska huvudstäder skiftar molntäcke, nederbörd, temperatur och solsken betydligt mer än snittet i Helsingfors. Bara i Tallinn och Riga sker djärvare kast i väderlek, enligt Uswitch som analyserat data från bland EU-kommissionens statistikorgan Eurostat.

ANDRA LÄSER