Greta Thunberg nominerad till fredspriset

Greta Thunberg finns med på listan över nominerade till Nobels fredspris 2023.

Klimataktivisterna Greta Thunberg och Vanessa Nakate har nu båda nominerats till Nobels fredspris. Bilden är från en presskonferens vid Världsekonomiskt forum i Davos, Schweiz, tidigare i januari.
31.01.2023 15:23 UPPDATERAD 31.01.2023 16:18
Listan som brukar innehålla hundratals namn hålls hemlig i minst 50 år, i enlighet med stadgarna för priset. Men för den utvalda skara som får skicka in nomineringar är det fritt fram att avslöja vilka de föreslagit.
Lan Marie Berg, ledamot i stortinget i Oslo och stark miljöpartiprofil i Norge, uppger nu att hon nominerat de två klimataktivisterna Greta Thunberg, som tros ha stått på listan i ett antal år, och Vanessa Nakate, Uganda.
I övrigt gör Ukrainakriget stort avtryck på listan. Av namnen som offentliggjorts är de flesta på något sätt knutna till det pågående kriget, eller är kända motståndare till den ryske presidenten Vladimir Putin.
Bland de nominerade finns den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, som tidigare utsatts för förgiftning i hemlandet, och den oppositionelle aktivisten Vladimir Kara-Murza, som överlevt två förgiftningar.
Förra året gick fredspriset till organisationerna Memorial och Center for Civil Liberties från Ryssland respektive Ukraina, samt den fängslade demokratiprofilen Ales Bjaljatski från Belarus.

ANDRA LÄSER