Kaj Stenvall bytte ut ankan mot Putin

Kaj Stenvall ser en seriefigur i Vladimir Putin och dämpar sin ångest genom att porträttera hans olika sidor.

Should I Be Worried? 2022. Olja på duk, 40 x 50 cm. Stenvall säger att Putins framställning av sig själv som en stark ledare får honom att likna en seriefigur.
Jonas Forsbacka
11.03.2022 12:33
Den senaste "halabalon", som konstnären Kaj Stenvall kallar det, började med att den anrika tyska tidskriften Der Spiegel intervjuade honom för sitt senaste nummer i början av mars. Efter det har flera finländska medier hört av sig och varit intresserade av hans oljemålningar av den ryske presidenten Vladimir Putin.
Stenvall, som är mest känd för sina ankmålningar, började egentligen porträttera Putin redan 2014 när Ryssland annekterade Krim.
– Då glömde jag ankan för en stund och började koncentrera mig på Putins sätt att framställa sig som en machoman och stark ledare, säger Stenvall som har sin ateljé i Runsala i Åbo.
Han började måla den ryske presidenten igen i januari i år, när Putins hot om att invadera Ukraina blev starkare.
– Vi lever i en av vår tids största tragedier.
No Sympathy For The Devil, 2022. Olja på duk, 50 x 40 cm.

Inte politisk konst

Stenvall har porträtterat olika sidor av den ryske presidenten: med vapen i hand, med djävulshorn och som en föredetting som med böjd nacke går ut genom en dörr bakom den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj. I några av målningarna ser Putin ut som ett ledset, trött, barn.
Han säger själv att hans målningar inte gör honom till en politisk konstnär, utan lyfter i stället fram sitt intresse för "underground" popkonst från 60- och 70-talet.
– Jag har inte känt ett kall till något budskap i mina målningar. Jag tycker om att sätta en del av ansvaret hos betraktaren och skapa bilder med olika budskap beroende på ur vilket perspektiv man ser på dem.
Hero, 2022. Olja på duk, 40 x 50 cm.
Läs också: "Vad kan satiren göra när ens vänner och familj riskerar att dö?"
Många skrollar förmodligen rätt snabbt förbi Stenvalls bilder på telefonskärmen, men han säger att han hoppas att hans målningar ska tåla att betraktas lite längre än en kort stund.
– Det ska finnas något bestående i bilden som väcker känslor.

Ångestdämpande

Stenvall säger att målandet av Putin har haft ångestdämpande effekter. Först och främst mår han bra av att ha något praktiskt att göra, och när han ser att han får ett slutresultat av arbetet.
– Och när jag hör att bilderna betyder något för andra människor kröner det helheten.
War Hero, 2022. Olja på duk, 50 x 40 cm.
Det finns drag av humor och satir i Stenvalls målningar, samtidigt hör man på Stenvalls eftertänksamma stämma under intervjun att han inte är intresserad av billiga skämt eller enkla politiska poänger.
– Bilderna är allvarliga, situationen är hemskt allvarlig och jag är inte någon skämtare. Men ironin kan hjälpa en att se olika perspektiv i saker.
Fler av Stenvalls målningar finns på kajstenvall.com.
Facade of Power, 2022. Olja på duk, 40 x 50 cm.

ANDRA LÄSER