Afghanistan och Ukraina diskuteras på Natomötet

Natotoppmötet i Warszawa fortsätter i dag med diskussioner om bland annat Ukraina och Afghanistan.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.
FNB–ANNU MARJANEN
09.07.2016 13:47 UPPDATERAD 09.07.2016 13:51
I går bekräftade Nato sitt beslut att skicka fler trupper till Polen och Baltikum. USA ska leda den bataljon som skickas till Polen, medan Tyskland ansvarar för trupperna i Litauen. Storbritannien leder bataljonen i Estland och Kanada trupperna i Lettland.
Den stärkta närvaron är Natos reaktion på Rysslands agerande i Ukraina. Nato vill signalera att ett anfall mot ett Natoland är ett anfall mot alla.
Nato meddelade i går också att dess robotförsvarssystem är så gott som klart. Programmet för att utveckla robotförsvaret i Europa leds av USA och består av baser i Rumänien och Polen, en radarstation i Turkiet och amerikanska örlogsfartyg som patrullerar från Spanien.
– USA:s fartyg i Spanien, radarstationen i Turkiet och basen i Rumänien klarar nu av att verka tillsammans under Natos kommando och kontroll, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg vid en presskonferens i går kväll.
Han försäkrade att robotskölden inte är riktad mot Ryssland utan att avsikten är att avvärja angrepp från områden utanför det euroatlantiska området.
Ryssland har reagerat ilsket på att Nato utvecklar robotförsvaret i Europa och anser att försvarssystemet är riktat uttryckligen mot ryska robotar.

Stor finsk representation

På toppmötet representeras Finland av president Sauli Niinistö, utrikesminister Timo Soini (Sannf), försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) och Försvarsmaktens kommendör Jarmo Lindberg.
President Niinistö har i dag ett bilateralt möte med Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier. Presidenten deltar också i den del av mötet som handlar om Afghanistan.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger till nyhetsbyrån TT att hon vill lyfta skyddet i Afghanistan för dem med humanitära uppdrag.
– Det är bra att vi får diskutera Natos och andras insatser i Afghanistan för det är något som många av oss bidrar med konkret och där vi också har folk i Afghanistan och där vi betalar väldigt mycket i bistånd och annat. Det finns en rad frågor som är viktiga för oss, säger Wallström till TT.
På Wallströms agenda finns bland annat frågan om hur det går att förhindra att vårdpersonal, sjukhus och andra humanitära insatser drabbas av militära insatser från olika håll.
Försvarsminister Niinistö deltar i ett möte där man diskuterar partnerländernas förmåga att samarbeta med Nato.

ANDRA LÄSER