Ryska styrkor verkar dras tillbaka

Ryssland meddelar att delar av de styrkor som befunnit sig nära Ukraina börjar vända tillbaka. Det sker efter att dörrar ställts på glänt för fortsatt dialog.

Ryska pansarvagnar vid en övning tidigare i februari. Arkivbild.
15.02.2022 11:07 UPPDATERAD 15.02.2022 14:46
Enligt Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsministeriet, rör det sig om styrkor från de södra och västra militärdistrikten, som har "fullföljt sitt uppdrag". De ska redan ha börjat lasta sina fordon för att återvända.
Inga konstigheter, enligt Kreml.
– Vi har alltid sagt att trupperna skulle återvända till sina permanenta baser när övningarna är färdiga, säger regeringstalespersonen Dmitrij Peskov.
I Ukraina beskrivs det tvärtom som en framgång.
– Vi och våra allierade har lyckats hindra Ryssland från ytterligare upptrappning. Det är redan mitten av februari och vi ser att diplomati fortfarande fungerar, säger den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba, som dock tillägger:
– Vi har en regel: Tro inte på vad du hör, tro på vad du ser. När vi ser att de drar sig tillbaka kommer vi att tro på en nedtrappning.

Övningar fortsätter

Det är ännu inte känt hur många ryska enheter som drar sig tillbaka och hur det kommer att påverka det sammanlagda antalet som finns i Ukrainas närområde. Enligt försvarstalespersonen Igor Konasjenkov fortsätter flera storskaliga ryska militärövningar, bland annat gemensamma övningar med Belarus och marinövningar i bland annat Svarta havet.
Uppgifterna välkomnas av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg – om än med en rejäl brasklapp.
– Det här ger skäl till en försiktig optimism, men ännu har vi inte sett några tecken till nedtrappning på plats, säger Stoltenberg på en presskonferens i Bryssel inför veckans Nato-försvarsministermöte.
Stoltenberg påpekar att man ännu inte har sett några tecken på att det ryska militära trycket minskar.
– Allt står klart för en ny (rysk) attack, men Ryssland har fortfarande tid på sig att ta ett steg tillbaka, sluta förbereda sig för krig och börja arbeta för en fredlig lösning, säger han.

Tecken på tillbakagång

Det möjliga tillbakadragandet sker inför ett planerat möte mellan Rysslands president Vladimir Putin och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på tisdagen.
Redan på måndagen gav kommentarer från de ryska försvars- och utrikesministrarna visst hopp om en rysk nedtrappning. Utrikesminister Sergej Lavrov träffade president Vladimir Putin i ett uppmärksammat möte i Moskva som visades upp i tv. Lavrov sade sig se goda möjligheter till fortsatta samtal med väst, vilket Putin tycktes godta, även om de båda var överens om att samtal inte kan fortsätta hur länge som helst.
De senaste veckornas upptrappning där runt 100 000 ryska soldater har skickats till Ukrainas gräns har lett till hot om kraftiga ekonomiska sanktioner om Ryssland trappar upp konflikten.
Spänningarna har tilltagit ytterligare till följd av ryska militärövningar nära Ukraina och i Belarus.

Duman trycker på

Rysslands statsduma höjer dock temperaturen ytterligare, med krav om att Ryssland ska ge de ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk erkännanden som självständiga så kallade folkrepubliker.
Dumans talman Vjatjeslav Volodin gjorde på förhand gällande att det var ett extremt brådskande ärende eftersom Ukraina och länder i väst utgör stora hot för "våra medborgare och landsmän" i Luhansk och Donetsk.
Ledamöterna i den i hög grad samarbetsvilliga duman röstade sedan för ett förslag om att direkt uppmana presidenten att erkänna utbrytarrepublikerna som självständiga stater.

ANDRA LÄSER