Anna-Lena Laurén: Kriget stoppar ryssarnas semesterresor – det har vanliga medborgare svårt att förstå

Den ryska medelklassen är van vid nyårssemester utomlands. I år fick en stor del stanna hemma på grund av EU:s reserestriktioner. Att kriget betyder följder för ryska medborgare har många fortfarande svårt att förstå. De ser sig inte som ansvariga för sin regering.

Nyårsfirande i centrala Sankt Petersburg under veckoslutet.
Anna-Lena Laurénanna-lena.lauren@hbl.fi
02.01.2023 19:30 UPPDATERAD 02.01.2023 19:32
SANKT PETERSBURG Sedan jag flyttade till Ryssland för att jobba som korrespondent har jag firat nästan alla nyår här. I Ryssland är nyåret en familjefest. Först firar man inom familjen, man äter middag med sina föräldrar och skålar i champagne vid tolvslaget. Sedan går man ut för att träffa sina vänner.
I år hade jag ingen som helst lust att fira. Jag ville inte höra några fromma förhoppningar om alla drömmar som ska slå in nästa år, samtidigt som Ryssland krigar i Ukraina. Framför allt ville jag inte höra en enda människa säga: ”Ingenting beror på oss” eller ”Äsch, nu ska vi inte prata om politik”.
Hemma hos min väninna Olga i Sankt Petersburg slog vi oss ned vid det klassiska ryska nyårsbordet. Majonnässalladen olivie, smörgåsar med kaviar, aladåb, karp i gelé.

ANDRA LÄSER