Mätt i kilogram stiger andelen ekologiska råvaror som används på daghemmens meny till 30 procent, eller nivå fyra i programmet Ekotrappan där sex utgör den högsta nivån. Den största förändringen är att daghemmen börjar servera ekologisk mjölk, den fettfria varianten. En annan nyhet är en ekologiskt producerad frukt till efterrätt en gång på tre veckor.
Flera av de ekologiska råvaror som tidigare använts finns kvar på menyn, till exempel flingor, yoghurt och tofu. Andra ekologiska produkter faller bort: pasta, makaroni, bröd, mjöl för bakning, ärter och fil.
– Det är en resursfråga, och då de ekologiska produkterna koncentreras till färre sorter är det lättare att administrera. Samtidigt stiger ändå andelen ekologiska produkter totalt sett och i och med mjölken finns de på menyn varje dag, förklarar produktplanerare Katriina Bernoulli på Helsingfors stads servicecentral.
Staden fortsätter med en vegetarisk dag i veckan för alla på daghemmen, och introducerar tre nya vegetariska rätter under hösten: wok med nudlar och bondbönor, Härkissoppa och purésoppa på batat och pumpa.
ANDRA LÄSER

Brott
Drumsö och Tölö sticker ut i dyster stöldstatistik – så här skyddar du bilens dyrbaraste del
04.02.2023 05:02

Ukraina
Sårade lämnas kvar på slagfältet när Wagnergruppen strider – ”De är som zombier”
03.02.2023 18:38

Frukt och bär
Som ung dolde Anders Wikström sin passion: ”Det ansågs inte manligt utan något som mammor sysslade med”
04.02.2023 05:02

