Borg blev jumbo i sin egen penismätartävling

Han ägnade sin tid som finansminister åt att dra ner skatterna och privatisera det offentliga. Men efter några groggar visade det sig att han hellre drar ner gylfen och offentliggör det privata. Anders Borg har löpt gatlopp efter debaclet då han visade sitt könsorgan och skrek hora.

Fredag med FakirPeter al Fakir
11.08.2017 06:39 UPPDATERAD 11.08.2017 08:35
Det blev stort hallabalo när Anders Borg klippte av sin kännspaka hästsvans i nacken. Det skrevs åtskilligt när han lämnade sin fru för Army of Lovers-Dominika. Han hyllades underdånigt av internationella ekonomer som bästa finansminister i Europa. Men inget går upp mot senaste veckans praktskandal.
Vad som egentligen hände på den där festen är väl i sanningens namn inte utrett i minsta detalj. Aftonbladets avslöjande bygger på anonyma källor. Borg själv valde dock att snabbt göra en pudel. Via Facebook ursäktade han sig med att han fick en blackout och att han nu skulle söka hjälp.
Samtidigt har Polisens förundersökning om sexuellt ofredande och olaga hot redan lagts ned. Det saknas målsäganden. Eller rättare sagt, det saknas personer som vill komma fram och vittna.
Efterspelet har allt mer kommit att handla om annat än själva skandalen. Bland annat stack det folk i ögonen att Borg fick sådant stöd från forna partivänner trots att han uppträtt hotfullt mot kvinnor. ”Alla kan göra fel. Ta hand om dig!” skrev Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé. Catharina Elmsäter-Svärd, tidigare infrastrukturminister, skickade en bild på en liten hund som håller ett hjärta.
Hade det handlat om invandrarungdomar som kallat kvinnor för hora hade samma personer som nu skickar gulliga emoijis till Borg fördömt handlingen och krävt hårdare straff för de skyldiga. De hade också pratat om tystnadskultur inom kriminella kretsar när ingen vågar stiga fram och vittna. Men vad som gäller vid en galant skiva i glada vänners lag på Husarö gäller tydligen inte Husby.
Andra artiklar har handlat om saker som Borgs bristande krishantering, om käbblet mellan honom och moderatledaren Anna Kinberg Batra och om hur han nu fått lämna ett flertal uppdrag, bland annat som vice ordförande i Kinnevikstyrelsen. Men ganska lite har handlat om vad som faktiskt hände – Borg söp sig full och kränkte flera av sina vänner.
Kanske är det inte så konstigt att Anders Borgs Facebook fylls av stöttande kommentarer av typen ”vi har alla gjort bort oss”. Svenskens alkoholkultur har inte nämnvärt förändrats bara för att vi helt plötsligt bytt Vodka explorer mot rosévin. ”Förlåt, jag var full” funkar lika bra i dag som under 30-talets pilsnerfilmer. Och denna fredag kommer precis lika många fulla studenter, byggarbetare och mäklargossar att dra fram snoppen och skrika luder som alltid.
Ursäktar det Anders Borg – knappast! Däremot bör man kanske fråga sig varför män känner ett sådant behov av att behöva blotta sig och visa upp sin ruttna kvinnosyn? Trots allt är det väldigt sällan kvinnor plockar fram könet och utmanar sina väninnor på snippmätartävling.

ANDRA LÄSER