Sanna Marin: Det är svårt men vi fortsätter förhandla

Förhandlingarna mellan regeringspartiledarna befinner sig i krisläge. Centerns fortsatta regeringsmedverkan är oklar, men statsminister Sanna Marin (SDP) säger att förhandlingarna ändå fortsätter.

Sanna Marin på väg ut från Ständerhuset på tisdagen.
27.04.2021 22:17 UPPDATERAD 28.04.2021 07:50
Regeringens halvtidsöverläggningar om budgetramarna har gått in i en återvändsgränd där regeringens fortsatta existens står på spel.
– Förhandlingarna är inte avslutade. Vi går igenom gemensamma saker tillsammans och separat, säger statsminister Sanna Marin (SDP), som dementerar ryktena om att Centern skulle vara på väg att lämna regeringen.
Marin trädde fram efter medieuppgifter om att Centern redan skulle ha kastat in handduken och meddelat att partiet är på väg ur regeringen.
– Jag har inte hört något sådant och jag har förundrat mig över uppgifterna. Jag kan inte förutspå om det blir en lösning eller inte. Det är ännu öppet, säger Marin.
Sanna Marin bedömer att det kommer att bli en sen kväll på Ständerhuset där armbrytningen mellan regeringspartiledarna pågår för sjunde dygnet i rad. Först vid 22-tiden skrev Marin på Twitter att förhandlingarna var slut för dagen.
– Vi har ännu en regering i landet, den har inte gått på grund. Men visst har vi svåra förhandlingar, det måste medges, säger Marin.

Oklart kring förslag

Marin är förtegen om hur det kompromissförslag som nu är i görningen ser ut.
– Jag tänker inte yppa några detaljer. Bitarna utgör en helhet som hänger ihop, säger Marin och tillägger att det vankas besked först då det finns ett resultat eller inte gör det.
Regeringspartiernas riksdagsgrupper diskuterade nya kompromissförslag för rambudgeten på tisdagen.
Enligt Centerns ordförande, kultur- och vetenskapsminister Annika Saarikko (C), var kompromissförslagen fortfarande sådana som Centern "inte kunde godkänna som sådana".
– Jag frågar alltjämt efter en sådan gemensam nämnare, att vi har trovärdighet att fortsätta, sade Saarikko om regeringen och vädrade en formulering om sina dubier som sannolikt skulle sätta press på förhandlingarna.
– Vår tro på regeringens funktionsduglighet är i gungning.
Statsminister Sanna Marin (SDP) sade att hon kommer att fortsätta söka en lösning så länge det behövs, men tillade att det kan gå i vilken riktning som helst.
– Det kan hända att vi når en lösning, men det kan också hända att vi inte gör det.

Presidenten varslad

Det skulle innebära att regeringen inte kan fortsätta.
Marin hade talat med president Sauli Niinistö under dagen i andra ärenden, närmare bestämt upphävningen av undantagsförhållandena. Då hade hon även informerat presidenten om läget i regeringen.
Vad som händer om regeringen faller ville Marin inte ta ställning till. Men hon sade att hon personligen inte tror på alternativet att fortsätta som minoritetsregering, eftersom hanteringen av coronakrisen kräver beslut.
– Landet behöver en fungerande majoritetsregering, sade Marin.
Får att nå resultat sade Marin att alla måste komma varandra till mötes.

"Går åt rätt håll"

SFP:s Anna-Maja Henriksson sade att det nog hade skett framsteg, men de stora frågorna handlade fortfarande om hur mycket budgetramen kan svälla, eventuella skatter och sysselsättningsåtgärderna.
– SFP tycker att kompromissförslagen går åt rätt håll. Vi har också gjort ett eget kompromissförslag, men vi tycker det är viktigt att förhandlingen sker inne i det här huset och inte via offentligheten, sade Henriksson.
Inom Centern går åsikterna kring om man ska stanna i regeringen kraftigt isär. Partiets riksdagsgrupp höll möte på morgonen. En del av partiets riksdagsledamöter tyckte att det hade blivit dags att lämna regeringen, medan andra ännu ville fortsätta förhandla.
I Centern ansåg man att det under tisdagen bör stå klart om partiet fortsätter i regeringen eller inte.
Ett av tvisteämnena vid förhandlingsbordet gäller budgetramen för år 2023. SDP:s gruppordförande Antti Lindtman sade i måndagens A-studio att det handlar om några hundratals miljoner euro.
SDP ska ha velat överskrida budgetramen med ungefär 500 miljoner euro medan Centern har ansett att utgifterna får stiga med cirka 300 miljoner euro. Skillnaden skulle därmed bara vara cirka 200 miljoner euro.
Sanna Marin föreslog i måndags dessutom skattehöjningar för cirka 300 miljoner euro, men ska nu ha prutat ner prislappen för skattehöjningarna till cirka 150 miljoner.
Regeringskvintetten har också brutit arm om sysselsättningsåtgärder. Torven har varit en annan spelbricka i de segslitna förhandlingarna. De gröna har varit redo att betala ut omställningsstöd till torvproducenter, men har sagt nej till att stödja torvproduktion med skattesänkningar.