Jakten på den sista Gudfadern

Matteo Messina Denaro har kallats för Siciliens sista stora maffiaboss. I 27 år har den italienska staten jagat honom förgäves. I dag har han blivit en kriminell legend som vill framstå som en modern manager och inte en traditionell gudfader rotad på landsbygden.

Han kallas den sista Gudfadern. I 27 år polisen försökt hitta honom, förgäves.
12.09.2021 21:50 UPPDATERAD 12.09.2021 22:26
Med all sannolikhet har han aldrig lämnat sitt territorium. En maffiaboss som gör det förlorar automatiskt allt beskydd, säger vår chaufför, vinbonden Domenico Calcagno, medan vi åker genom stora fält med åldriga olivträd kantade av vita stenmurar.
Vi är på sydvästra Sicilien, där öns maffia Cosa nostra (Vår sak) alltid varit mycket stark. Vinskörden pågår för fullt i detta bördiga jordbruksdistrikt. Byarna här är små och anonyma, inte minst efter jordbävningen 1968 som förstörde mycket av den historiska bebyggelsen. Efter att ha passerat de grekiska templen i Selinunte kommer vi till Messina Denaros hemort Castelvetrano.
Kontrasten är slående. Plötsligt kantas vägen av stora köpcenter, nyöppnade fyrstjärniga hotell och ett stort McDonald’s. Effekten Messina Denaro, kallar Domenico Calcagno detta och tillägger att för tio år sedan fanns ingenting av allt detta. Messina Denaro, vars andra efternamn betyder just pengar, har varit en magnet som har dragit till sig otaliga hel- eller halvkriminella affärspartner. I Castelvetrano med 30 000 invånare märks Italiens djupa ekonomiska kris betydligt mindre.

ANDRA LÄSER