President Niinistö från säkerhetskonferensen: Lejonet tämjde björnen

Republikens president gratulerar Lejonen till det historiska OS-guldet.

President Sauli Niinistö såg symbolik i matchen mot Ryssland, mitt under de diplomatiska ansträngningarna för att undvika ett fullskaligt krig i Ukraina.
20.02.2022 11:45 UPPDATERAD 20.02.2022 18:11
På lördagskvällen höll president Sauli Niinistö presskonferens på Hilton Munich City, efter en lång dag på säkerhetskonferensen i München.
Ukrainakonflikten hade varit dagens givna tema, men under presskonferensen fick presidenten också frågan om Finlands finalmatch mot Ryssland på söndagsmorgonen.
– Det gäller att ställa klockan på 5.10 sade presidenten och tillade:
– Det är en intressant laddning i matchen. Jag vet inte hur spelarna upplever det, sade Niinistö med ett snett leende och hänvisade då till att motståndaren var Ryssland, stormakten som är motparten i Ukrainakonflikten.
Efter att guldet avgjorts på söndagsmorgonen fortsatte presidenten i liknande stil, men en uppdatering på Twitter.
"Lejonet tämjde björnen. Grattis till ett stabilt och starkt Lag!"
Försvarsminister Antti Kaikkonen gratulerade Lejonen i en lika dubbeltydig tweet:
"När försvaret fungerar, då blir det bra! Stort tack och grattis, Lejonen!"
Statsminister Sanna Marin var mer neutral i sin lyckönskning: "Lysande Lejonen. Varma gratulationer till OS-guldet! En fenomenal prestation!"
Rysslands president Vladimir Putin har inte kommenterat finalmatchen i hockey i Peking. Hans senaste OS-relaterade uppdatering är från lördagen så Alexander Bolsjunov vann guld i det stympade femmilsloppet.
"Kära Alexander Alexandrovitj! Från djupet av mitt hjärta gratulerar jag dig till ännu en seger. Du har stått för triumfartade prestationer i Peking och vunnit tre OS-guld i hård konkurrens. Träning, stamina och vilja, och en exakt bedömning av dina styrkor hjälpte dig att bli obestridlig etta i längdåkningen i vinter-OS och samtidigt på ett enastående sätt bidra till medaljsamlingen för vårt landslag.”
Finlands huvudantagonist i hockeysammanhang, Sverige, gratulerar till OS-guldet genom sin beskickning i Helsingfors.
"Ai että! Mahtavaa @leijonat!! Bra jobbat ja onneksi olkoon!!!", skriver den svenska ambassaden på Twitter.

ANDRA LÄSER