HBL i Ruka: En grå säsongsstart – men statistiken  visar att det inte finns anledning till oro

– Ett mysterium, säger Kerttu Niskanen efter tionde plats i Ruka – men siffrorna visar att det inte finns anledning till att förlora nattsömnen över Finlands sega start på skidsäsongen.

Krista Pärmäkoski var nöjd med sin femte plats i världscupens premiär i Ruka.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
26.11.2022 14:40
Förväntningarna var enorma. Resultatet magert.
Krista Pärmäkoski gav sig själv vitsordet 9/10 i damernas 10 km klassiskt. Yles expertkommentator prisade Finlands damers ”helhetsinsats”, ett ord som borde förbjudas när det handlar om elitidrott på högsta nivå.
14:e respektive'15:e plats var förstås utmärkt för sprintspecialisterna Jasmi Joensuu och Katri Lylynperä. Men som helhet var de blåvita damernas insats i distanscupens premiär lika grå som november i Ruka.
Publiken hade orsak att vänta sig mer av Pärmäkoski och Kerttu Niskanen. Femte och tionde plats är givetvis inte ett magplask, men helt klart under förväntningarna. Förra vintern tog Niskanen silver och Pärmäkoski brons på samma sträcka i OS i Peking. Oslagbara Therese Johaug lade av efter förra säsongen. Förut har damerna i praktiken slagits om andra och tredje plats, men, som Niskanen sade inför Rukahelgen, nu finns det tre pallplaceringar att slåss om.
Men det blir förstås inte så enkelt. Svenskarna lyckades inte helt enligt förväntningarna i OS i Peking, men Ebba Andersson och Frida Karlsson fixade en dubbelseger för Sverige i Ruka. Tysklands Katharina Hennig var trea i Ruka också förra året och också USA:s Rosie Brennan visade redan förra vintern hur stark hon är. Det  finns många top 3-kandidater, fast Johaug lagt av. Tidsskillnaden mellan vinnaren och tionde plats har inte varit så liten under de senaste sju åren som 10 km klassiskt med individuell start stått på programmet i Ruka.
– Ja, det var ju det som jag sade före säsongen, att det blir tajt, säger Pärmäkoski.
– Tidsskillnaderna till täten var ändå rimliga, så det finns ingen orsak att vara oroad.
Varje säsong verkar det också komma fram nya namn. Den här gången  var det Sveriges Moa Ilar och Norges Anne Kjersti Kalvå.
– Ilar var en liten  överraskning för mig, men nån sade att hon skidat hårt förut också, säger Pärmäkoski.
Niskanen var inte lika nöjd som Pärmäkoski. Det var inte bara placeringen, utan känslan hon klagade över.
– Det var ett litet mysterium hur det var så segt från start till mål, säger Niskanen.
– Om man tänker på tävlingarna hittills i vinter så kändes formen sämst i dag. Det var den första viktiga tävlingen, så det grämer såklart. Men jag hade inte alls lättat på träningen ännu.
Niskanen har knappast någonting att oroa sig över. Av någon anledning ser Ruka inte ut att passa Niskanen särskilt bra, för hennes bästa placering här på 10 km klassiskt med individuell start är sjätte plats. Förra vintern var Niskanen sjua på 10 km i Ruka, 42,4 sekunder bakom vinnaren Frida Karlsson. I OS var hon tvåa. Den här gången var hon alltså tia, 37,6 sekunder bakom vinnaren Ebba Andersson.
En kvalificerad gissning är att Niskanen brukar föredra ett traditionellt träningsupplägg, med mycket träningsvolym under sommaren och  hösten, medan en del av medtävlarna toppar formen  redan för säsongsstarten. Niskanens formtopp infinner sig oftast senare under vintern. Hon är också en idrottsutövare som klarar sig exceptionellt bra på hög höjd (vinterns VM-ort Planica ligger dessvärre endast på 700 meters höjd).
Pärmäkoski har två gånger varit tvåa på 10 km klassiskt i Ruka. Förra året var hon också femma, 35,1 sekunder bakom Karlsson. Den här gången var hon 18,3 sekunder bakom Andersson på femte plats.
Tidsskillnaderna var små i damernas 10 km i Ruka. 'Så här har tidsskillnaderna mellan tredje och tionde plats sett ut de senaste åren i Ruka:
2022: 23,3 sekunder
2021: 40,5 sekunder
2020: 26,5 sekunder
2019: 22,8 sekunder
2018: 59 sekunder
2017: 45,1 sekunder
2016: 51,3 sekunder
Det ser alltså ut som att det blir jämnare konkurrens bland damerna, fast före, banprofil och dagsform inverkar en hel del. I de tunga förhållandena i OS i Peking var skillnaden mellan tredje plats och tionde plats på 10 km klassiskt 39,6 sekunder.
Ingen orsak att tappa sin sömn över finländarnas säsongsstart, fastän det inte blev några pallplaceringar direkt. I den stora publikens ögon är det förstås bara medaljerna som räknas. Den här gången är inte ens Iivo Niskanen med för att rädda hemmalagets ära i Ruka. Däremot har Pärmäkoski ett hyfsat utgångsläge inför söndagens 20 km jaktstart i fristil. En sträcka som är ett fullständigt mysterium för de flesta deltagarna – fast Niskanen och Pärmäkoski kördesträckan i FM i Vaajakoski då 30 km förkortades till 20 km 2014.

ANDRA LÄSER