Inget rekord i Tammerfors – Neziri glänste i Kortes frånvaro

Nooralotta Neziri fortsatte löpa på hög nivå då hon tog hem segern i häcktävlingen i Tammerfors på onsdagen.

Nooralotta Neziri (t.v.) var snabbare än Reetta Hurske i häckloppet i Tammerfors.
I Annimari Kortes frånvaro hade Nooralotta Neziri och Reetta Hurske chansen att vara de starkast lysande häckstjärnorna i Tammerfors.
Neziri och Hurske tog hem segern i sina respektive heat. Neziri löpte i mål på 12,99 medan Hurske nöjde sig med att jogga i mål på 13,21,
Neziri var vassast också i finalen och tog hem segern på tiden 12,92 – åtta hundradelar långsammare än hennes säsongbästa.
– Det var väl ett helt ok lopp. Jag bestämde mig för att ta det säkert i starten eftersom vi hade så många tjuvstarter i heaten, sade Neziri i Yles sändning.
Hurske fick nöja sig med en tid på över 13 sekunder inför sin hemmapublik då hon slutade tvåa med tiden 13,03. Borgå Akilles-löparen Noora Juslin slutade femma med 14,27.
För Lotta Harala blev tävlingen i Tammerfors en mardröm. Hemmalöparen slog efter en bra start i den fjärde häcken i försöksheaten och tappade rytmen i sin löpning. Hon tvingades bryta loppet och fick inte mäta sig med de övriga i finalloppet senare under kvällen.

Korte tillbaka nästa vecka

Nationsettan Annimari Korte valde att inte ställa upp i tävlingen i Tammerfors. Korte har varit i kanonform den här säsongen och det verkar bara vara en tidsfråga innan hon slaktar sitt eget finländska rekord.
Korte har i sommar löpt häckrakan på 12,76 – bara fyra hundradelar från sitt rekord från i fjol. Hon noterades dessutom för 12,80 i motvind i tävlingen i Lahtis för en vecka sedan.
Korte är tillbaka på tävlingsbanan den 1 augusti i Kuortane. Efter det väntar Paavo Nurmi Games och FM-tävlingarna i Åbo, några internationella tävlingar i Polen, Italien och Kroatien. Hon planerar att avsluta säsongen i Diamond League-tävlingen i Rom den 17 september.

Rekord för Blomqvist

Borgå Akilles-löparen Jonni Blomqvist har haft en stark säsongstart och tog hem segern på 400 meter häck i Oskari Mörös frånvaro. Blomqvist förbättrade sitt personliga rekord med en halv sekund då han kom i mål på 51,46 sekunder.
HIFK:s Viivi Lehikoinen lyckades inte lika bra på samma sträcka trots att också hon tog hem segern. Efter problem med rytmen i inledningen samlade hon sig och löpte i mål på 58,80. Lehikoinens rekord är 56,49.

Säsongdebut för Koilahti

21-åriga längdhoppslöftet Taika Koilahti gjorde säsongdebut i Tammerfors efter att ha återhämtat sin från den lårskada som satte stopp för inomhussäsongen i vintras. Koilahti slog igenom med dunder och brak i fjol då hon hoppade 669.
I onsdagens tävling hade Koilahti en stigande trend som till slut räckte till en andraplats. Koilahtis bästa hopp mätte 6,03. Sani Sanaslahti tog hem segern med 6,15.
ANDRA LÄSER