Också den svenska björnen psykkrigar

Den demonisering av Putin som förekommer i Sverige hjälper mycket litet till att förstå Ryssland.

När den 332 meter höga Häglaredsmasten utanför Borås knäcktes i maj gick det chockvågor genom det svenska samhället. Åtminstone sett till tonläget i medierna där representanter från försvar och polis fritt fick utrymme att spekulera.

Förundersökningsledaren var ”hundra procent säker på sabotage” enligt Aftonbladet. Andra var helt övertygade om att knäckandet av masten var ett ”stresstest” av den svenska krigsberedskapsförmågan. Ytterligare andra kopplade ihop masten med tekniska problem och inställda flyg på Arlanda några dagar senare och förklarade det som en främmande makts hybridkrigföring. Det tog inte många millisekunder förrän anklagelserna for österut mot den ryska björnen.

Men den främsta bäraren av svensk rysskräck är förmodligen den svenska marinen som jagat ubåtar i tid och otid ända sedan grundstötningen 1981 av U137 i Karlskrona. 2014 var det dags igen då en ubåtsliknande farkost siktades utanför Stockholm. Drivande bakom scoopet var Dagens Nyheter som sade sig kunna presentera både vittne och bild.

Denna gång var det inte det bara Ryssland som dementerade, även andra internationella medier ställde sig tveksamma till uppgifterna. Det amerikanska satirprogrammet Last Week Tonight med komikern John Oliver gjorde ett inslag de kallade ”JÄWS”, det vill säga, en svensk version av Jaws (Hajen). John Oliver skämtade att de suddiga bilderna lika gärna kunde vara en val med tupé.

Men den främsta bäraren av svensk rysskräck är förmodligen den svenska marinen som jagat ubåtar i tid och otid ända sedan grundstötningen 1981 av U137 i Karlskrona.

Idén om den aggressive grannen i öster med president Putin i spetsen är inget nytt. Men de senaste åren har diskursen intensifierats. Det är ständigt kommande nyheter om ryska fientliga aktiviteter som överflygningar över svenskt territorium, politiska påtryckningar och trakasserier av militär personal av ryska agenter.

Ordkriget följer samma mönster, Sverige och Nato har försvarsövningar tillsammans medan Ryssland planerar kärnvapenattack i Östersjöregionen.

I en lång artikel i tidskriften Filter går den prisbelönta journalisten Mattias Göransson igenom den uppjagade stämning som underblåstes av svenska medier inför en befarad rysk invasion i maj. Göransson vänder på perspektivet och visar att precis som det förekommer propaganda i ryska medier så finns det något som liknar en svensk ”trollfabrik”.

Ett stöd som sedan kanaliseras till beställningar inom försvarsindustrin, bland annat har många miljarder satsats på nya ubåtar som är specialiserade på att jaga andra ubåtar.

Tanken kan vara provocerande för många, ett Sverige där försvaret, försvarsindustrin, svenska myndigheter och vissa medier pumpar upp det ryska hotet. Göransson jämför med Turkiet och arméns roll där som en ”deep state”, en makt bakom makten.

Och rent konkret går det att peka på hur denna djupa stat gagnats av psykkriget. Gotland kommer att återbefästas, värnplikten återinföras med viss begränsning och försvaret få många nya miljarder kronor i stöd. Ett stöd som sedan kanaliseras till beställningar inom försvarsindustrin, bland annat har många miljarder satsats på nya ubåtar som är specialiserade på att jaga andra ubåtar. Detta trots att bevisen på ryska ubåtskränkningar i stort sett utgörs av minkar, pruttande sillstim och stolliga vittnesmål.

För finländsk del hamnar man lätt i kläm mellan de svenska och ryska björnarna. Något som visade sig när president Sauli Niinistö träffade Vladimir Putin i juni. Då riktades stark kritik från svenskt håll mot Finlands mer diplomatiska hållning.

Fast om man önskar en avspänning av relationerna i Östersjöregionenen så kanske det är den finländska vägen man ska ta. Den demonisering av Putin som förekommer i Sverige hjälper mycket litet till att förstå Ryssland. Och även om man i stugorna på Gotland räds en invasion av ryska specialförband så är det främst ryssarna själva som lider av propagandan och den repressiva politiken under Putin.

ANDRA LÄSER