Coronarestriktionerna mildras – restauranger får hålla öppet till klockan 21

Från och med den 1 februari får restauranger hålla öppet till klockan 21, men coronapasset är fortsatt på is åtminstone till den 15 februari.

Taneli Puumalainen, avdelningschef vid Social- och hälsovårdsministeriet tågar in på presskonferens tillsammans med social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen efter ministerarbetsgruppens distansmöte på torsdagen.
27.01.2022 22:28 UPPDATERAD 28.01.2022 12:02
Coronaläget är svårt, konstaterade social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen (VF) på en presskonferens på torsdagskvällen. Men sjukvården i Finland belastas inte lika mycket av epidemin som tidigare och därför kan restriktioner för så kallade lågrisksituationer lättas upp en aning. Det kom regeringens ministerarbetsgrupp för samordning av coronaåtgärder fram till på torsdagskvällen.
Mat kommer från och med måndag att få serveras på restauranger fram till klockan 20. En timme senare, klockan 21, ska dörrarna vara stängda.
Barer får däremot inte hålla öppet längre än till klockan 18 och serveringen av alkohol ska fortsättningsvis avslutas klockan 17, meddelade Sarkkinen.
Restriktionerna på restaurangernas besökarantal eller krav på sittplats slopas inte heller. För restauranger är det fortfarande 75 procent av gästerna som gäller och för barer 50 procent. Enligt Sarkkinen kommer de restriktionerna att ses över under vecka sex.
Sarkkinen, som ackompanjerades av avdelningschefen Taneli Puumalainen vid Social- och hälsovårdsministeriet under torsdagens presskonferens, meddelade också att kulturen och idrotten kan förvänta sig lättnader i restriktionerna.
– Det finns en stark vilja för att restriktioner för lågriskverksamhet skulle kunna fasas ut helt. Epidemin varierar dock från region till region, så det finns en önskan om att betona vikten av regionala restriktioner, sade Sarkkinen.
Besluten för hävningen av de här restriktionerna ligger på regionförvaltningsverkens bord. Social- och hälsovårdsministeriet kommer i morgon, fredag, att skicka ett närmare anvisningsbrev gällande restriktioner för så kallad lågriskverksamhet till regionförvaltningsverken. Lågriskverksamhet inkluderar gym, biografer, körsång och konserter med angiven sittplats.

Fjärde vaccindosen och fler hävningar?

På presskonferensen diskuterades också en eventuell fjärde vaccindos. Enligt Puumalainen finns det ännu inte något fastslaget schema för en fjärde vaccindos eller om det utvecklas nya vaccindoser mot varianten omikron.
– Frågan diskuteras i nuläget bland experter över hela Europa.
Minister Sarkkinen meddelade också under presskonferensen att coronapasset förblir lagt på is fram till den 15 februari. Dess framtida roll diskuteras för närvarande, sade hon.
– Restriktionerna måste anpassas till det aktuella epidemiläget. Jag hoppas att situationen kommer att göra det möjligt att häva ytterligare restriktioner i framtiden, sade Sarkkinen.
Hon uppmanar alla att ta coronavaccinet.

ANDRA LÄSER