Kina fruktar ny våg av smittspridning

För tredje dagen i rad har inga nya inhemska fall av coronasmitta registrerats i Kina. Däremot har många smittade kommit in i landet, ofta kineser bosatta i USA och Europa som har tagit sig hem.

Människor som anländer från utlandet testas för coronaviruset i en mässlokal i Peking.
TT-Reuters
21.03.2020 08:49 UPPDATERAD 21.03.2020 16:49
Under lördagen rapporteras 41 nya fall av covid-19 i landet, samtliga av dem uppges ha blivit smittade i utlandet. De smittade reste bland annat från Storbritannien, Frankrike och Schweiz.
Risken för omfattande smittspridning bedöms nu vara stor i städerna Peking och Shanghai, dit många först kommer. En annan utsatt ort är Shenzhen, storstaden på fastlandssidan närmast Hongkong.

Skärper åtgärder

Enligt myndigheterna är många av återvändarna studenter i USA och Europa vars lärosäten har stängts på grund av coronaviruset.
– Sedan den 11 mars, då WHO började klassa covid-19 som en pandemi, har antalet importerade fall här ökat från totalt 85 till 269, säger Mi Feng, talesperson för den nationella hälsokommissionen, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Trots att inga fall av inhemsk smitta har rapporterats de senaste dagarna skärper nu myndigheterna åtgärderna för att minska riskerna för spridning. Bland annat så inför nu provinsen Guangdong en obligatorisk två veckors karantän för alla som anländer från utlandet.

Kommer olägligt

Hotet om en ny smittspridning kommer olägligt för Kina, som hoppats kunna öppna fler fabriker och kommersiella verksamheter efter månader av inaktivitet.
Hur stor skada viruset totalt åsamkat den kinesiska ekonomin går ännu inte att säga. Uppskattningar av det första kvartalet indikerar att landets bnp tillfälligt kan gått ner till samma nivåer som i slutet på kulturrevolutionen på 1970-talet.
Totalt har över 81 000 personer smittats i Kina sedan virusutbrottet startade i staden Wuhan i slutet av december. Över 3 000 personer har avlidit i landet.

ANDRA LÄSER