Den ukrainska teatergruppen Kalambur sitter fast i Finland

"Alla tänkbara ord för de hemskaste känslorna man vet kunde användas i den situationen". Så beskriver Svitlana Goncharova känslan under februarimorgonen när hon och hennes ukrainska barn- och ungdomsteatergrupp insåg att deras hemland är i krig. På tisdag kväll gästar de Teaterhuset Universums scen i Helsingfors.

Den ukrainska barn- och ungdomsteatern Kalambur har suttit fast i Finland under de senaste två månaderna.
Jonas Forsbacka
25.04.2022 16:30 UPPDATERAD 25.04.2022 16:56
Den ukrainska barnteatergruppen Kalambur är ute på en miniturné med föreställningen BEGI (Spring) i Finland. I fredags spelade de i Kouvola och på måndagen i Finsk-ryska skolan i Helsingfors. På tisdag kväll gästar gruppen Teaterhuset Universum i Rödbergen. Gruppen består av 16 barn och ungdomar i åldrarna 12-18 år och är den äldsta barngruppen på teatern i deras hemstad Charkiv.
Gänget reste med flyg från Kiev till Tallinn den 23 februari i år och vaknade tidigt på morgonen dagen efter för att ta färjan över till Helsingfors, på väg för att gästa barn- och ungdomsfestivalen Sampo Fest i Jyväskylä. När de tog i land och telefonerna fick tillbaka sin internetuppkoppling läste de att Ryssland har invaderat Ukraina.
Det var en chock, berättar Svitlana Goncharova, 32, ledare för teatergruppen Kalambur.
– Alla tänkbara ord för de hemskaste känslorna man vet kunde användas i den situationen, säger Goncharova som också är skådespelare, regissör och koreograf.
Under intervjun med HBL får hon hjälp att tolka frågorna och svaren till engelska av regissören Maríía Ívanova, 25.

Spelar på ryska

Kalambur har under flera års tid sett till att åka utomlands så ofta som möjligt, och har deltagit i internationella teaterfestivaler och kulturprojekt i bland annat Tyskland, Storbritannien, Ukraina och Polen. Senast de var i Finland och uppträdde var 2018. Teatergruppen bor för tillfället på Oravais flyktingförläggning. Goncharova berättar att de inte kunde tänka på teater eller kultur under de första dagarna i Finland.
– Vi behövde bara ta en dag i taget. Och vi insåg att vi kommer behöva vara en lång tid med varandra. Det gällde att vara stark för barnen, och för sin egen skull, säger hon.
Skådespelaren, regissören och koreografen Svitlana Goncharova, 32, är ledare för teatergruppen Kalambur.
Det har gått två månader sedan de tog i land i Helsingfors, nu vet de att barnens föräldrar och släktingar hemma i Ukraina antingen har flytt till västra Ukraina eller letat upp någon annan plats som känns säkrare än hemstaden Charkiv, säger Goncharova. Därför har gruppen också velat spela lite teater igen.
– Teatern är ett sätt för oss att komma i kontakt med våra gamla liv, då det var fred och bättre tider. Att göra normala saker som vi gjorde förr hjälper oss att orka fortsätta, säger Goncharova.
Den timslånga föreställningen BEGI spelas på Teaterhuset Universum på tisdag klockan 19. Det finns biljetter i olika prisklasser att välja mellan, och intäkterna går till Kalambur som har valt att donera pengarna till stöd för Ukraina. Föreställningsspråket är ryska, men finsk textning finns. Teater Universum skriver i ett pressmeddelande att berättelsen är tydlig och lätt att hänga med i även för en publik som inte förstår ryska.
– Det är en speciell atmosfär under föreställningarna. Det här är vårt sätt att stödja vårt land, säger Goncharova.
Kalamburs teaterföreställning BEGI undersöker begrepp som värdighet, ära och kärlek, skriver Teaterhuset Universum i ett pressmeddelande. Föreställningen handlar om hundar, harar och jägare som jagar varandra.
Korrigerat måndag 25 april klockan 16.55: Språkfel i artikeln.

ANDRA LÄSER