Vatten och chips hjälper seniorer att klara av hettan

Salta nötter och läskande drycker, det är det bästa receptet mot hetta på äldreboenden i huvudstadsregionen. Visst, det är mycket varmt på många seniorhem just nu, men inte olidligt, intygar både seniorer och personalen.

Valla Nyman är glad över den fläkt som sonen har skaffat henne, för med hjälp av fläkten kan hon lättare sova under heta sommarnätter. Hon bor i Munksnäshemmet, där man lät installera luftkonditionering för ett par år sedan, så hettan är inte längre olidlig.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
19.08.2022 05:01 UPPDATERAD 19.08.2022 15:23
Psalmer varvas med dansmusik och glada barnvisor på innergården vid Munksnäshemmet, där seniorerna samlas inför eftermiddagens höjdpunkt, kaffe med dopp. Det är Arto som står för sången, har har en bred repertoar och älskar att sjunga. Sommarvärmen är påtaglig på terrassen, men där finns rikligt med sittplatser i skuggan och personalen har med sig ett lager av solhattar för den som vill låna.
— Ingen tar skada av att sitta ute en liten stund även om det är hett, bara man inte sitter i gassande sol. Vi ska passa på och njuta av sommaren, säger föreståndaren Hanna Lindquist vid Munksnäshemmet.
Föreståndare Hanna Lindquist och de boende vid Munksnäshemmet hinner också njuta av sommaren i skuggan i hemmets lummiga trädgård.
Äldreboendet har plats för 50 seniorer och många av dem är minnessjuka, men där finns också en avdelning för självständiga åldringar som bara behöver lite hjälp i vardagen. Inne i Munksnäshemmet är det ändå behagligt svalt, det gamla huset från 1955 försågs med luftkonditionering för ett par år sedan, just för att klara av somrar som denna.
— Det kan bli riktigt varmt i rummen på solsidan mitt på dagen, så vi är noga med att stänga fönster och vända persienner. Vi ser också till att alla dricker regelbundet, men vi serverar inte isvatten. Det hjälper visserligen för stunden men sedan kan det få motsatt effekt då kroppen börjar producera värme. Däremot har vi ofta läskande mellanmål, som fruktsallad, och ibland ställer vi fram en skål med chips för lite salt behövs också. Det gillar våra boende, de tycker att chips är festligt, säger Hanna Lindquist.
Valla Nyman, Inger Lund och ett par andra damer väljer att dricka sitt eftermiddagskaffe uppe på avdelningen, i det trivsamma sällskapsrummet. En nybakad sockerkaka står mitt på bordet och Inger Lund axlar genast rollen som värdinna, hon ser till att alla i sällskapet får en bit av kakan.
Inger Lund trivs mycket bra på Munksnäshemmet och har inte lidit av hettan i sommar.
— Jag tar en bit själv också, den ser så fin och fluffig ut. Det är gott med något sött till kaffet, men inte äter vi kaka varje dag, ibland är det bara kex, säger Inger Lund.
Det blåser svalkande från luftkonditioneringen i taket. Under sommarmånaderna ordnas det glasskalas en gång i veckan, för att det hör sommaren till.
— Vi har det så bra här på hemmet, det tycker jag åtminstone. Jag har inte lidit av värmen. Man ska klä sig enligt väder, luftigt och i naturmaterial, säger Inger bestämt.
Valla Nyman tycker nog att det är lite för varmt ibland, speciellt på nätterna.
— Tidvis blir det för hett på rummet och då sover jag dåligt. Men nu har min son skaffat mig en stor bordsfläkt och den är toppen. Jag har fläkten på hela natten även om den surrar lite, ljudet är lättare att stå ut med än hettan, säger Valla Nyman.
Hon dricker lydigt upp det glas med saft som serveras till kaffet och berättar att det finns en underbar balkong på våningen, men att ingen sitter där under sommarens varmaste veckor.
— Det är skönare här inne just nu. Men när det blåser är det härligt att sitta ute en stund, säger hon.
Föreståndaren Hanna Lindquist är mån om att inte bara de boende, utan även personalen har det bra i värmen.
— Det är ett ständigt pussel att få ihop personalen, men med hjälp av inhoppare, läroavtal och studerande har vi lyckats ordna det. Jag har uppmanat personalen att hålla lite flera pauser nu i sommar, för det är viktigt att de får vila, så att de sedan orkar ta hand om de äldre, poängterar Lindquist.

Mineralvatten med saft

Vid Bertahemmet i Södra Haga går det inte heller någon nöd på seniorerna, intygar föreståndaren Carola Hultin. Däremot har personalen det tidvis svettigt då de jobbar i heta kök och fuktiga duschrum med munskydd för ansiktet.
— Vi har skaffat mobila nedkylningsapparater som står i de gemensamma utrymmena. Med hjälp av dem kan vi hålla temperaturerna nere trots att byggnaden är gammal och saknar luftkonditionering. Tidvis blir det så svalt när balkongdörrar och fönster står öppna att de äldre vill ta på sig något långärmat, säger Carola Hultin.
Bertahemmet, som är grundat 1967, består av två hus. I servicehuset bor seniorerna i egna lägenheter och sköter sig långt själva, så där påminner personalen främst om att de ska komma ihåg att dricka och att hålla persienner på solsidan stängda. I servicehemmet vistas de boende ofta i gemensamma sällskapsrum dagtid.
— När det är så här hett utomhus är våra boende inte ute på dagarna, för det är svalare och skönare inomhus. Här inne serverar vi dem ofta kalla drycker, vatten är bäst i den här värmen. Visst finns det läsk också, men det är ofta för sockrigt. Att blanda bärsaft med mineralvatten har varit uppskattat, det är gott utan att vara för sött.
Också här serveras det saltkex som komplement till alla drycker.
— När människan blir äldre blir också ämnesomsättningen långsammare. Det leder till att seniorerna inte själva upplever törst eller värme på samma sätt som yngre. Därför är det personalens sak att se till att de boende både dricker och äter ordentligt under varma dagar, påminner Carola Hultin.
Till eftermiddagskaffet serveras också saft eller vatten, så att seniorerna får i sig tillräckligt med vätska.

"Det får vara varmt"

I Esbo, där Hugo och Maria Winbergs stiftelse driver Tunaberg seniorhem och Tunaro vårdhem, säger verksamhetsledaren Annika von Schantz att många seniorer njuter av sommarvärmen. Hon blickar ut över Tunabergs trädgård i Mattby, där flera av husets 75 boende sitter ute och följer med när gårdskarlen klipper gräsmattan.
— Vi välkomnar värmen, det får vara varmt på sommaren. Men naturligtvis ser vi till att var och en av våra boende dricker tillräckligt, vi serverar vatten av olika slag, både smaksatt och bubbligt. Dessutom har vi ställt fram skålar med salta nötter, chips och saltgurka i matsalen, för det är bra att äta något salt när det är så här hett, säger Annika von Schantz.
Trots att sommaren har varit het har det ändå inte blivit lika olidligt hett inne på olika seniorboenden som förra sommaren, det säger flera av de föreståndare som HBL har pratat med. Det beror på att värmeböljorna nu har varit flera men kortare.
— Det har varit svalare perioder emellan, och också flera molniga dagar. Då har vi kunnat vädra och vistas oftare ute, och byggnaderna har inte hettats upp lika mycket. Vi har nog kunnat njuta av sommaren, säger Annika von Schantz i Esbo.

ANDRA LÄSER