Britney Spears: Jag vill ha tillbaka mitt liv

Britney Spears vill slippa leva under förmyndarskap. I ett känslofyllt tal vid rättegången i Los Angeles bad hon om att få sitt liv tillbaka. – Jag tycker på riktigt att det här förmyndarskapet är kränkande. Jag känner inte att jag kan leva fullt ut, säger världsstjärnan.

Britney Spears. Arkivbild.
Hon har stått på världens största scener, haft miljontals fans och stått för några av världens mest berömda popdängor. Men Britney Spears har också levt under förmyndarskap i 13 år, något hon hållit tyst om offentligt.
Under en domstolsförhandling i Los Angeles kräver Britney Spears ett slut på förmyndarskapet.
– Det känns som att man har gaddat ihop sig mot mig. Jag känner mig mobbad. Jag känner mig utelämnad, och ensam. Och jag är trött på att känna mig ensam, säger hon enligt NPR i ett förberett tal via video som hon insisterat på skulle läsas upp offentligt.

Tvingas ha spiral

I det drygt 20 minuter långa talet berättar hon att hon dagligen gråter, och att hon har tvingats att arbeta mot sin vilja. Hon säger också att hon vill kunna åka bil med sin pojkvän och skaffa fler barn, något hon inte kan i dag då hon använder spiral, en spiral hon har velat ta ut, men det har förmyndarna stoppat.
Hon säger enligt CNN att hon behandlas med litium mot sin vilja, ett starkt läkemedel som används för att behandla bipolära eller vid depressioner.
– Jag sade till världen att jag är okej och att jag är glad. Det är en lögn. Jag är inte glad. Jag kan inte sova. Jag är så arg att det är galet, och jag är deprimerad, säger hon enligt Variety.
I dag 39-åriga Britney Spears sattes under förmyndarskap 2008, till följd av oro för hennes psykiska hälsa och potentiella missbruksproblem. Hennes pappa Jamie Spears begärde då att bli förmyndare över sin dotter, och hennes tillgångar på omkring 60 miljoner dollar.

"Lagarna borde ändras"

Förmyndarskapet består av två delar. Dels över henne som person, dels över hennes tillgångar.
Fram till 2019 var Jamie Spears formell förmyndare över båda delarna, vilket innebar att han hade kontroll över hennes ekonomi och karriär. Numera delar han kontrollen över sin dotters tillgångar med en stiftelse, medan en annan kvinna har hanterat förmyndarskapet över hennes person.
Under förmyndarskapet har hon fortsatt att arbeta och dra in pengar.
– Jag borde inte vara i ett förmyndarskap om jag kan arbeta och tjäna pengar och betala andra. Lagarna borde ändras, säger Spears.
Enligt The New York Times är Britney Spears kritisk till sin pappas roll i förmyndarskapet, och väckte frågor om det redan 2014 enligt sekretessbelagda domstolshandlingar. 2016 ska hon ha begärt att förmyndarskapet skulle avslutas, då hon kände sig utnyttjad.
Britney Spears anhängare utanför domstolsbyggnaden i Los Angeles. Under parollen #Freebritney kräver de att hennes förmyndarskap avslutas.

Vill minska terapi

På frågan om varför hon formellt inte har begärt att få det avslutat säger hon i rätten att hon inte har förstått att hon kunnat det, och att man har sagt till henne att det i så fall skulle krävas en ny psykiatrisk utredning.
– Jag är rädd för folk. Jag litar inte på folk med tanke på det jag har gått igenom, säger hon enligt The Hollywood Reporter.
Britney Spears vill trappa ned på den obligatoriska terapin, och vill att terapeuten kommer hem till henne i stället för att hon ska utsättas för paparazzi på vägen dit.
Domaren säger att man ska ta hänsyn till hennes vilja, men att hon behöver göra en formell begäran om att slippa förmyndarskapet för att det ska kunna avslutas. Resten av domstolsförhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar.
Hennes pappa säger via sin advokat Vivian Lee Thoreen att han är ledsen över att se sin dotter lida, att han älskar henne och saknar henne väldigt mycket.

Britney Spears

Britney Spears föddes 1981 i Mississippi. Som ung medverkade hon i barnprogrammet "The Mickey Mouse club" tillsammans med bland andra Christina Aguilera och Justin Timberlake.
Hon slog igenom ordentligt 1998 med megahiten "... Baby one more time", skriven av svenska Max Martin. Hon har sedan dess släppt totalt nio studioalbum och varit en av världens största popstjärnor.
Det senaste albumet, "Glory", kom 2016.
I slutet av 00-talet genomgick hon en period av psykisk ohälsa. Hon blev inlagd på en psykiatrisk klinik och förlorade även tillfälligt vårdnaden av sina två barn.
Sedan 2008 har hon varit omyndigförklarad.
ANDRA LÄSER