Ny undersökning: Finlands befolkning är tredje äldst i världen

Japan har den äldsta befolkningen i världen, men Finland är med bland tre-i-topp. 22,49 procent av finländarna har fyllt 65 år.

En stor andel av Finlands befolkning är seniorer, många av dem mycket aktiva och måna om att upprätthålla sin kondition. De stora årskullarna som föddes åren efter krigen har uppnått pensionsåldern.
Petra Miettinen
29.03.2022 17:57 UPPDATERAD 30.03.2022 09:55
Enligt den nya brittiska undersökningen Aging in Place har Finland den tredje äldsta befolkningen i världen. Etta är alltså Japan och Italien kommer tvåa.
Undersökningen gick ut på att jämföra hur stor andel av befolkningen i samtliga 38 OECD-länder som har fyllt 65 år. I Japan är andelen 28,79 procent, i Italien 23,37 procent och i Finland 22,49 procent, tätt följt av Grekland, Portugal och Tyskland.
På topp-10-listan får också Lettland, Frankrike, Slovenien och Estland plats.
Bland de nordiska grannländerna placerar sig Sverige 12:e och Danmark 14:e, medan Norge återfinns på plats 24 och Island på 30.

Stora årskullar efter krigen

En orsak till att Japan har en så stor andel seniorer bland befolkningen beräknas bero på att landet upplevde en stor babyboom efter andra världskriget, då väldigt många barn föddes under åren 1947–1949. Därefter följde en lång period med låga födelsesiffror. Japan är också det landet som har den högsta förväntade livslängden bland OECD-länderna, eller 84,7 år.
Italiens andra plats på listan förklaras med att det har fötts väldigt få barn i Italien under de senaste tio åren, så seniorerna dominerar i statistiken.
Finlands tredje placering kan också härledas till tiden efter krigen, då det också föddes ovanligt många finländska barn. Dessa "boomers" har nu gått i pension och höjer snabbt andelen seniorer bland landets befolkning.

ANDRA LÄSER