Ledare: Många fasar inför valet i Italien – kan bli historiskt

Om ingen jätteöverraskning inträffar blir söndagen historisk. Parlamentsvalet resulterar sannolikt i att Italien får sin första kvinnliga premiärminister i Giorgia Meloni. Många fasar för vart hennes postfascistiska parti tillsammans med två högerpopulistiska koalitionspartner ska föra Italien.

Giorgia Meloni 
LedareTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
22.09.2022 12:30
Stora förändringar är att vänta i parlamentsvalet i Italien på söndag. Som vanligt. Italienarna förefaller att alltid tro att det blir bättre om de styrande byts ut och nya krafter ges en chans. Däremot är det ingen skillnad var de nya krafterna politiskt eller ideologiskt står. Den här gången tycks italienarna vara beredda att ge ett parti med fascistiska rötter sitt förtroende. 100 år efter att Benito Mussolinis gäng tog makten i landet.
Det är det högernationalistiska 10 år gamla partiet Italiens bröder (taget ur första strofen i Italiens nationalsång) som toppar alla mätningar. Partiet, som fick fyra procent av rösterna för fyra år sedan förutspås nu cirka 25 procent. Tiden som enda oppositionsparti under Mario Draghis 18 månader långa breda samlingsregering visade sig vara ett bra drag av Italiens bröder och deras ledare Giorgia Meloni. Alliansen de bildar tillsammans med två högerpopulistiska partier, Lega och Forza Italia, väntas få drygt 45 procent av rösterna vilket ger i det italienska valsystemet en klar majoritet av parlamentsplatserna.
Meloni har jobbat hårt för att tvätta bort de mörkaste politiska nyanserna hos sig själv och sitt parti. Ju närmare valet vi har kommit desto moderatare har hennes ställningstaganden blivit.

ANDRA LÄSER