Demonstranter satte eld på Khomeinis hus

Demonstranter i Iran satte eld på den islamiska republikens grundare ayatolla Khomeinis barndomshem, visar bilder som cirkulerar i sociala medier.

Bilder föreställande den islamiska republikens grundare ayatolla Khomeini är vanligt förekommande i Iran. Här syns en sådan under en demonstration till stöd för regimen i september. Arkivbild.
18.11.2022 20:00
På bilderna som verifierats av AFP syns hur huset, som ligger i staden Khomein i den västligt belägna provinsen Markazi, står i lågor samtidigt som skaror med jublande människor går förbi.
Khomeini uppges ha fötts i huset i Khomein – staden från vilken han fått sitt efternamn – vid sekelskiftet.
Som religiös ledare var han djupt kritisk gentemot den USA-stödde shahen Mohammad Reza Pahlavi och tvingades i exil, men återvände till Iran från Paris 1979 för att leda den islamiska revolutionen.
Khomeini avled 1989, men den iranska regimen har sett till att hålla minnet av honom vid liv och bilder på honom är vanligt förekommande i landet.
Det är oklart hur skadat huset, som fungerat som Khomeini-museum, blev av branden.
Iran har skakats av protester – ”upplopp” enligt myndigheterna – sedan den 16 september då den 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i den hårdföra moralpolisens förvar dit hon förts för att ha brutit mot landets stränga klädkod för kvinnor.

ANDRA LÄSER