Leningrad Cowboys på konkursens brant – utveckling av mobilspel kraschade ekonomin

Leningrad Cowboys har stora ekonomiska problem. Bolaget bakom bandet har lämnat i en ansökan om skuldsanering.

Leningrad Cowboys uppträdde på Malms flygplats 2009.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
03.01.2023 15:19
Rockgruppen Leningrad Cowboys har lämnat in en ansökan om skuldsanering. I höstas krävde statskontoret drygt en miljon euro av Leningrad Cowboys Ltd Oy på grund av obetalda lån.
År 2012 tog frontmannen för Leningrad Cowboys Ltd Oy, Sakke Järvenpää, ett lån på 1,6 miljoner euro för produktutveckling. Lånet beviljades av Business Finland.
I en intervju för Helsingin Sanomat i höstas medgav Järvenpää att bolaget lämnar in en ansökan om skuldsanering för att undvika konkurs. Det var tänkt att pengarna skulle användas för att utveckla mobilspel, men utvecklingen av spelet gick långsamt och när spelet var färdigt var det för föråldrat för att kunna hävda sig på marknaden.
1993 uppträdde Leningrad Cowboys tillsammans med Röda arméns kör på Senatstorget i Helsingfors. Ben Granfelt, Sakke Järvenpää, Silu Seppälä och Pemo Ojala var då medlemmar i gruppen.
Leningrad Cowboys har på grund av världsläget uppträtt sparsamt de senaste åren. Bandet föddes 1987 efter att humorgruppen Sleepy Sleepers verksamhet gått på sparlåga.
Leningrad Cowboys har gjort sig känt som en grupp som framför västerländska rocklåtar och ryska folksånger i nya arrangemang. Leningrad Cowboys fick sitt genombrott 1993 när bandet uppträdde på Total Balalaika Show på Senatstorget i Helsingfors tillsammans med Röda arméns kör inför 60 000 åskådare.
Helsingin Sanomat var först ute med nyheten.

ANDRA LÄSER