Indiskt transportbolag stal VR:s logo – skarpa nätsurfare hittade företaget på Google

VR Group i Indien har valt den enkla vägen när de utvecklat sitt varumärke. Logon är en exakt kopia av finländska järnvägsbolaget VR:s logo.

Logistikbolaget VR Group i Indien använder sig fräckt av finländska VR:s varumärke. VR i Finland har nu kopplat in sina jurister på fallet.
13.01.2022 10:30 UPPDATERAD 14.01.2022 09:23
Ett indiskt transportbolag använder sig av VR:s varumärke. Användare på plattformen Reddit lyfte fram bolaget på onsdagen, och efter lite efterforskning visar det sig att ett logistikbolag som är aktivt i bland annat Gundavali använder sig av VR:s logo.
HBL ringer upp VR:s kommunikationschef Tatu Tuominen för att fråga om han känner till fallet. Det gör han.
– Jag såg en bild av det i går faktiskt. Sådana här fall inträffar inte ofta, men de händer, säger Tuominen.
Han berättar att bolaget nog stött på sina varumärken i världen tidigare, men att han tyvärr inte personligen känner till flera fall.
Logon som det indiska bolaget använder sig av användes länge i Finland, men inte längre efter att VR uppdaterat sitt varumärke.
Så här såg den tidigare logon ut när VR fortfarande använde sig av den.
MTV har ändå tidigare skrivit om att utrustning för virtuell verklighet sålts med VR:s varumärke. År 2016 såldes bland annat virtuella glasögon utan VR:s delaktighet. Då skred VR:s juridiska avdelning till verket och kontaktade säljarna.
Också i det aktuella fallet med logistikbolaget i Indien skrider VR till liknande åtgärder.
– Vi har informerats om ärendet och det utreds för tillfället. Vår juridiska avdelning känner till fallet och kommer att kontakta bolaget, säger Tuominen.
Logon som det indiska transportbolaget VR Group använder sig av är en logo som VR i Finland inte längre använder sig av. Varumärket är ändå så pass bekant för finländare att de förknippar logon med järnvägsbolaget.

ANDRA LÄSER