Exceptionell högsommarvärme i helgen – också nästa veckoslut väntas bli varmt

Det för årstiden synnerliga varma vädret fortsätter. På lördag når kvicksilvret ställvis över 30-gradersstrecket. Meteorologerna ser inget slut på sommarvärmen.

De som gillar värmebölja kan glädjas i helgen. Lördagen blir svettig och solig. På söndag drar ett varmt regn över landet. Meteorologerna ser ingen ände på sommarvädret.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
19.08.2022 10:15 UPPDATERAD 19.08.2022 12:21
Känslan av att befinna sig på sydligare breddgrader än i Finland på grund av det varma vädret går inte över i första taget.
Högsommarvädret fortsätter trots de allt mörkare kvällarna. På lördag utlovas igen tryckande hetta med temperaturer över 25 grader i de södra delarna av landet. Ställvis väntas kvicksilvret passera 30-gradersstrecket, kan jourhavande meteorolog Tuukka Keränen vid Meteorologiska institutet rapportera.
Den som lider av hettan kan temporärt dra en lättnadens suck på söndagen då en regnfront drar över landet västerifrån. Men någon ordentlig svalka är det inte frågan om eftersom temperaturen i söder kommer att vara kring 25 grader, trots regnet.
På måndag och tisdag sjunker temperaturen något, men håller sig ändå stadigt över 20 grader. Mot slutet av nästa vecka ser vädret återigen ut att bli varmare. Meteorologerna ser inget slut på det varma vädret.
– Värmen är exceptionell för årstiden. Det är årtionden sedan det senast har varit så här varmt vid den här tidpunkten, säger Keränen.
Regnmängderna för augusti månad är också exceptionella. I landets södra och östra delar har det bara regnat hälften av de normala mängderna. Men samtidigt har västkusten och Lappland fått dubbelt eller till och med trefaldigt så mycket regn som under normala år.

ANDRA LÄSER