Starka reaktioner i Sverige efter Haavistos uttalande – kan Finland gå med i Nato utan Sverige?

Utrikesminister Pekka Haavistos uttalande om Natoprocessen väcker reaktioner i Sverige. Svenska utrikesministern Tobias Billström ska vara i kontakt med Finland, rapporterar svenska medier. 

Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger till svenska medier, att han ska ta reda på vad som avses med kollegan Pekka Haavistos uttalande.
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
24.01.2023 11:10 UPPDATERAD 24.01.2023 11:19
Utrikesminister Pekka Haavistos uttalande om att Finland kan behöva överväga att gå med i Nato utan Sverige, får stora rubriker i svenska medier. 
Haavisto uttalade sig i en intervju för Yle på tisdagsmorgonen. Han betonar att Finlands första alternativ alltjämt är att gå med tillsammans med Sverige. Diskussionen har uppstått efter att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan meddelade att Turkiet inte kommer att välkomna Sverige i Nato, efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm i helgen.
Sveriges utrikesminister Tobias Billström säger i ett skriftligt uttalande till svenska medier, bland dem SVT, att han är i kontakt med sina finska kollegor, med anledning av Haavistos uttalande. 
– Vi är i kontakt med Finland för att ta reda på vad som egentligen avses. 
– Sverige respekterar den överenskommelse som finns mellan Sverige, Finland och Turkiet om vårt Natomedlemskap. Det har vi gjort så här långt och det ska vi fortsätta göra, säger Billström. 
Dagens Nyheter har talat med Paul Levin, föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
– Man kanske också behöver titta på andra lösningar för en anslutning. Frågan är också hur rättvist det är att Finland ska drabbas av den svensk-turkiska konflikten, säger Levin. 
Svenska Dagbladet har i sin tur talat om det nya läget med Charly Salonius-Pasternak, forskare i finsk säkerhets- och försvarspolitik på Utrikespolitiska institutet i Helsingfors. 
– Jag ser inte att inställningen till Sverige har ändrats. Här i Finland inser de flesta att ni har gjort allt ni kan, även om vissa röster har höjts att vi ska gå med utan er. Men inställningen till själva situationen kommer nog att ändras. Inte minst om vi sitter kvar här i maj, eller augusti och inget händer, säger Charly Salonius-Pasternak till SvD. 

ANDRA LÄSER